Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ammattitreidaaja Jukka Lepikölle omien kokemuksien jakaminen yhdessä muiden kanssa on paras tapa oppia lisää.

Verkostoituminen on sijoittajalle tärkeää

Suomalainen mielenlaatu on sellainen, että omista raha-asioista puhuminen on vähän tabu. Monet sijoittajat haluavat pysytellä piilossa eivätkä mielellään mainosta omaa tekemistään. Heiltä aloittelevat sijoittajat saisivat kuitenkin parhaan opin.

Sijoittaminen on ikuista oppimista ja parhaan opin saa kuuntelemalla menestyvien sijoittajien kokemuksia.

– Kirjasta voi oppia sijoittamisen perusteet, mutta aktiivista kaupankäyntiä on vaikea oppia lukemalla, vaan se on pikemmin tekemällä oppimista, kertoo ammattitreidari ja mentori Jukka Lepikkö.

– Oppi tulee myös paitsi omien virheiden kautta myös saamalla tietoa muiden tekemistä   virheistä. Näin ei jokaisen tarvitse tehdä samoja virheitä, hän sanoo.

Sijoittaja ja yrittäjä Eemeli Vierimaa sai ensimmäiset opit sijoittamisesta juuri kirjoja lukemalla jo ennen kuin hänestä tulin täysi-ikäinen. Saatuaan pankkitunnukset 18-vuotiaana Vierimaa alkoi itse sijoittaa.

Hän tietää omasta kokemuksestaan verkostoitumisen ja yhteisöllisyyden merkityksen sijoittamisessa. Yrittäjänä verkostoitumisesta on tullut hänelle jopa osa arkea. 

"Mitä enemmän sijoittajana verkostoituu sitä paremmin saa omaan tekemiseen näkemystä ja tukea", Vierimaa toteaa.

Sijoittamisessa yhteisöllisyys on tärkeää Vierimaan mukaan erityisesti sijoittajapolun alkutaipaleella oleville, jolloin muiden onnistumisista ja epäonnistumisista saa tärkeää oppia. 

Sijoituspäätös on kuitenkin aina itsestä lähtöisin. Sokkona muihin luottaminen ei ole kannattavaa, vaan tutkimus pitää tehdä itse, kuten Vierimaa näkee:

– Itse en anna kenellekään verkossa sijoitussuosituksia, mutta mielelläni keskustelen ja jaan mielipiteitä muiden kanssa.

Verkoston kautta voi myös löytää osakkeita, joita omalla tutkimuksella ei tulisi vastaan.

Treidaaja pääsee joka päivä haastamaan itsensä ja oppii uutta

Treidaajat leimataan talousmedioissa usein ”spekulanteiksi”. Se on ehkä yksi syy, mikseivät treidaajat usein halua kertoa omaa tarinaansa. 

Maailmalla sosiaalinen sijoittaminen ja aktiivinen kaupankäynti ovat viime vuosina yltyneet jopa treidausbuumiksi.  Myös Suomessa treidaamista nostetaan nyt yhtenä sijoitustyylinä esiin, ja siitä on tullut hyväksyttävämpää. Vanhat mielikuvat alkavat vaipua pois.

Lepikölle omista kokemuksistaan puhuminen on tärkeää ja myös paras tapa oppia itse lisää. 

– Itse opin tänä päivänä edelleen uutta tekemällä, mutta myös seuraamalla YouTubessa kovien ammattilaisten julkaisemaa sisältöä, kuten markkina-analyyseja. 

Lepikkö jakaa omaa osaamistaan ja tietoaan treidaushuoneellaan Helsingin Hakaniemessä. Aktiivisesta kaupankäynnistä kiinnostuneet voivat hankkia sieltä työpisteen ja treidata Lepikön mukana. 

Lisäksi hän tekee opetusvideoita yhteistyössä Nordnetin kanssa. 

Nordetin Shareville on Pohjoismaiden suurin foorumi, ja Lepikön mukaan se on siitä uniikki, että siellä näkee, mitä muilla keskustelijoilla on salkussaan. Muiden salkun näkeminen voi toimia inspiraationa oman sijoitussalkun strategian rakentamiseen. 

– Jos bongaa ammattimaisia ja menestyviä sijoittajia, joiden kaupantekoa voi seurata, saa varmasti inspiraatiota omaan kaupankäyntiin, hän sanoo.

Lue myös: Eemeli Vierimaan blogi Konsolidaatio tulee, oletko valmis?

Lue myös: Sähköautojen kurssiheilunnasta tuottoa treidaajille – Tesla edelleen kärjessä

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"