Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Käänteisen rahaston arvo voi muuttua päivätasolla esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin sen seuraaman indeksin. Kuva: iStock

Vedonlyöntiä käänteisillä rahastoilla – Mahdollisuus ruhtinaallisiin voittoihin mutta myös mojoviin tappioihin

Käänteisillä pörssinoteeratuilla rahastoilla voi lyödä vetoa kurssilaskun puolesta tai suojata lyhytaikaisesti omaa salkkuaan. Sijoittajalta vaaditaan vahvaa uskoa kykyynsä ennustaa markkinoiden muutoksia.

Jos uskoo vankasti siihen, että osakekurssit putoavat Yhdysvalloissa huomenna, näkemyksen voi muuttaa rahaksi ostamalla esimerkiksi S&P 500 -indeksiin kytketyn käänteisen pörssinoteeratun rahaston eli ETF:n osuuksia. Yhtä lailla tällaisen rahastosijoituksen avulla voi ostaa lyhytaikaisen suojan Amerikka-osakesalkulleen.

Käänteisen ETF:n arvo muuttuu päivätasolla suunnilleen saman verran mutta eri suuntaan kuin sen seuraaman indeksin. Pidemmän ajan kuluessa rahaston ja sen nimikkoindeksin kehityksen yhteys on huomattavasti löysempi.

Mikäli spekulantin ja suojaa hakevan sijoittajan näkemykset osuvat kohdalleen, spekulantti nauttii sijoitustensa arvonnoususta ja suojautuja puolestaan iloitsee ETF-sijoituksensa arvonnoususta, joka kompensoi osakesalkun arvonlaskua. Mikäli kurssit laskemisen sijasta nousevat, spekulantti köyhtyy ja salkkuaan suojannut sijoittaja menettää hyödyn Amerikka-salkkunsa arvonnoususta.

Sijoittajien potentiaalista hyötyä pienentävät rahastojen hallinnointipalkkiot sekä salkunhoitokulut, jotka ovat yleensä selvästi suuremmat kuin tavallisissa rahastoissa.

Vaihtoehto lyhyeksi myynnille

Käänteisiin ETF:iin sijoittamista voi verrata osakkeiden lyhyeksi myymiseen, jonka avulla sijoittajat pyrkivät niin ikään hyötymään kurssien laskusta. Lyhyeksi myymisellä tarkoitetaan sitä, että sijoittaja lainaa välittäjältään osakkeita maksua vastaan ja myy lainaamansa osakkeet eteenpäin. Taustalla on oletus kurssien laskusta.

Jos niin käy, sijoittaja tienaa, koska pääsee ostamaan osakkeen halvemmalla kuin ne itse myi.

Todellisesta uhkapelistä viehättyneille sijoittajille on tarjolla myös käänteisiä ETF:iä, jotka vivuttavat sekä velan että johdannaisten avulla. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ETF:ien arvot muuttuvat voimakkaammin kuin niiden seuraamien indeksien.

Rahaston arvo voi muuttua päivätasolla esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin sen seuraaman indeksin. Niinpä tällaiset rahastot tarjoavat mahdollisuuksia sekä ruhtinaallisiin voittoihin että mojoviin tappioihin. Sen vuoksi ne ovat houkuttelevia vaihtoehtoja ainoastaan sijoittajille, jotka luottavat lujasti kykyynsä ennustaa markkinoiden lyhytaikaisia heilahduksia ja tarttua näihin tuotteisiin tismalleen oikealla hetkellä.

Indeksisijoittamiseen erikoistuneen varainhoidon asiantuntija Viggo Löfgrén ei lämpene käänteisille rahastoille. Hänen mielestään niistä ei ole pitkäaikaiselle sijoittajalle iloa.

– Joidenkin mielestä käänteisiä ETF:iä on hyvä käyttää salkun suojaamistarkoitukseen, jolloin salkun riskitasoa voi madaltaa myymättä omistuksiaan. Mutta pitkäaikaisella sijoittajalla, joka ei halua lyödä vetoa, ei ole näille käyttöä, koska osakemarkkinoiden pitkän ajan tuotto-odotus on aina positiivinen.

Juttu on julkaistu alun perin Viisaan Rahan numerossa 9/2019.

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"