Lehti suomalaiselle sijoittajalle

EU-luokittelussa vastuulliset rahastot luokitellaan värikoodein. Kuva: iStock

Vastuullisen rahaston sijoituskohteet voivat tulla yllätyksenä

Vastuullisiksi luokiteltuja rahastoja kannattaa arvioida kriittisesti. Kulujen lisäksi niiden sijoituskohteet voivat yllättää.

Rahastoja vertaillessa apuna voi käyttää EU:n luokittelua, jossa vastuulliset rahastot jaetaan kolmeen ryhmään: tummanvihreisiin ja vaaleanvihreisiin sekä rahastoihin, joilla ei ole vastuullisuusluokitusta lainkaan.

Tummanvihreitä rahastoja on selvästi vähemmän kuin vaaleanvihreitä. Esimerkiksi Nordnetin rahastopalvelussa on 28 tummanvihreää rahastoa, joista puolet keskittyy uusiutuvaan energiaan tai ympäristöön. Vaaleanvirheitä rahastoja on palvelun listoilla 253 ja luokittelemattomia vastuullisia rahastoja 205.

Hämmennystä tai ainakin kysymyksiä saattavat herättää vastuulliset rahastot, joiden suurimpien sijoitusten listalla komeilevat tutut jätit, kuten Apple, Microsoft, Tesla ja Amazon. 

Tummanvihreyden edellytyksenä on, että rahastot sijoittavat varansa yhtiöihin, joiden tuotteiden tai palveluiden avulla ratkaistaan jotakin ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvää ongelmaa. Vaaleanvihreille rahastoille riittää vähempikin vastuu. Minimivaatimus on, että rahasto karttaa yrityksiä, joiden toiminta ei sovi kestävän kehityksen raameihin.

Voi ajatella, että sijoituskohteiden vastuullisuus vähentää myös rahastosijoittajan riskiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että liiketoimintaan liittyviä riskejä vastuulliset yritykset ottavat siinä missä muutkin kasvuhakuiset yritykset. Ei ole poikkeuksellista, että lupaavalta näyttäneen yrityksen menestys jää haaveeksi, kun joku kilpailijoista tuo markkinoille paremman tai edullisemman ratkaisun samaan tarpeeseen.

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 4/2022.

Lue koko juttu

Vertailimme viiden vastuullisen rahaston kuluja, tuottoja ja sijoituskohteita. Lue koko juttu ja katso vertaillut rahastot kesäkuun Viisas Raha -lehdestä.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan toukokuun lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"