Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Vaihtuuko vuokralainen? Pieni vaivannäkö on sekä asuntosijoittajan että vuokralaisen etu

Vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaa tehdä asuntoon yhteinen lopputarkastus. Oleellisinta on dokumentoida puutteet.

Kun vuokralainen vaihtuu, asunto luovutetaan usein tyhjennettynä, siivottuna ja avaimet jätettynä pöydälle. Tähän ei kuitenkaan kannattaisi tyytyä, sillä yhdessä tehty lopputarkastus on sekä vuokranantajan että vuokralaisen etu. Siinä he voivat kirjata ylös ja ottaa valokuvat mahdollisista korjaustarpeista ja siivouspuutteista.

− On tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu myös vuokrasuhteen alkaessa, jotta tilanteita voidaan verrata toisiinsa sen toteamiseksi, mistä lähtevä vuokralainen on vastuussa ja mistä taas ei, Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo sanoo.

Yhteisessä tarkastuksessa vuokranantaja ja vuokralainen voivat arvioida yhdessä esimerkiksi sitä, onko jälki tavanomaista kulumista vai ei, ja sopia miten sen kanssa toimitaan. Jos yhteistä aikaa tarkastukselle ei löydy, molemmat voivat tehdä tarkastuksen erikseenkin.

− Olennaista kuitenkin on, että tarkastus tehdään huolellisesti ja dokumentoidusti, vaikka kummankin toimesta erikseen, Aarnivuo sanoo.

− Tarkastus vuokrasuhteen alkaessa ja päättyessä vie vain hetken, mutta sillä voidaan välttää monet riitaisuudet siitä, kenen vastuulle mikäkin kuuluu.

Vakuus turvaa

Jos vuokralaisella on maksamattomia vuokria tai vesimaksuja tai asunnossa on muita kuin tavallisen kuluman aiheuttamia korjaustarpeita tai se on siivottu puutteellisesti, asuntosijoittajalla voi olla oikeus pidättää vuokravakuus osittain tai kokonaan.

Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaiselle täytyy kuitenkin ilmoittaa vakuuden pidättämisestä ja sen perusteista kirjallisesti. Mahdollisuuksien mukaan hänelle täytyy myös lähettää erittely kustannuksista lasku- ja kuittikopioineen.

− Vuokralaisen kannattaa huomioida, että kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet, kuten vuokranmaksu ja kotivakuutuksen pitäminen voimassa sitovat vuokrasuhteen loppuun saakka, ellei vuokranantajan kanssa sovita toisin, Aarnivuo sanoo.

Hän huomauttaa, ettei vuokralaisella ole kesken vuokrasuhteen oikeutta ilmoittaa käyttävänsä vuokravakuutta esimerkiksi viimeisten vuokrien maksamiseen.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"