Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva: Istock

Tuotto vs riski? Talouden tulkit: Yllättävän moni ei ole sisäistänyt perusasiaa

Tällä viikolla talouden tulkit pohtivat, mitä sijoittajan kannattaa ottaa huomioon arvioidessaan sijoitustensa riskiä ja tuottoa.

Tuotto-odotusten kasvun myötä kasvaa myös riski. Tämän tietää jokainen sijoittaja, mutta mitä pitäisi huomioida sijoituksen tuotto-riskisuhdetta arvioitaessa?

 

”Sijoittajan täytyy arvioida sijoituskohteen laadukkuus, ja mitkä ovat mahdolliset tulevaisuuden tuottonäkymät. Lisäksi oman talouden kestävyys ja lopulta mahdollisuus hajauttaa ovat tärkeitä.”

Mariia Somerla, johtava asiantuntija, Finanssiala ry

 

”Tähän on vaikea antaa yhtä vastausta, koska ihmisten tavoitteet ovat niin erilaisia. Jos lähdetään ihan perusasioita, on tärkeää ymmärtää, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Korkean tuotto-odotuksen sijoituksissa on enemmän riskiä. Kokeneille sijoittajille tämä on tuttua, mutta yllättävän moni ei ole asiaa kuitenkin täysin sisäistänyt. Toinen tärkeä asia on omien tavoitteiden ymmärtäminen, ja sitä kautta voidaan valita itselle sopiva riski/tuotto -taso. Eli kaikki lähtee itsestä, vaikka moni fokusoituu vain markkinoihin.”

Henna Mikkonen, pääekonomisti, Säästöpankki

 

”Tärkeintä on ymmärtää omien sijoitusten aikajänne. Kaikkien sijoitusten riskit vaihtelevat merkittävästi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ja kun on päättänyt, millä aikavälillä riskejä arvioi, on aivan yhtä tärkeää pitää kiinni tästä aikajänteestä – lyhyellä aikavälillä kun tulee aina yllätyksiä, joita ei osannut arvioida. On tärkeää pitää kiinni suunnitelmasta, jos pitkällä aikajänteellä kaikki näyttää samalta. Toisaalta on hyvä ymmärtää, että mikäli sijoitus onnistuu erinomaisesti, kuinka paljon riskiä sitä tulikaan otettua. Etenkin jälkeenpäin tätä on hyvä arvioida onnistuneissa sijoituksissa. Sillä jos riskiä ei katso realistisesti hyvin onnistuneissa sijoituksissa, voi alkaa tekemään huomaamattaan koko ajan riskisempiä ja riskisempiä sijoituksia korkeampien tuottojen perässä, koska kokee oman taitotason tähän riittävän. Riskeillä on kuitenkin tapana toteutua, minkä takia kukaan ei koko ajan pysty onnistumaan korkean riskin sijoituksissa – muutenhan meillä olisi aika paljon enemmän osakemiljonäärejä.”

Esa Juntunen, sijoituskirjailija ja Omavaraisuushaaste-bloggaaja

 

”Sijoittajan tulee ymmärtää, miksi yritys on olemassa ja millä perusteella se pärjää - tai ei pärjää - tulevaisuudessa eli pystyy toimimaan kannattavasti, mielellään kasvamaan jonkin verran.”

Henri Elo, sijoituskirjailija ja SalkunRakentaja-bloggaaja

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"