Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Marja-Leena Haapanen arvostaa, että naissijoittajia ei enää jätetä huomiotta. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Yksi on ylitse muiden, kun asiantuntijat pohtivat sijoitusmaailman kaikkien aikojen tasa-arvotekoa

Ruohonjuuritason teot voivat olla tasa-arvoisen sijoituskulttuurin kannalta merkittävämpiä kuin yksittäiset suuret linjaukset.

Sijoittamisen pitäisi olla tasavertaisempaa, sillä jokainen sijoitettu euro on sukupuolesta riippumatta sama, kirjoitti Osakesäästäjien viestintäpäällikkö Kristina Bergström toukokuisessa Viisas Raha -lehden pääkirjoituksessaan.

Päätimme kysyä neljältä asiantuntijalta, mitä he pitävät sijoitusmaailman merkittävimpänä tasa-arvotekona.

Timo Turtiainen

Kynnykset madaltuvat

”Ehkä se on sijoittamisen kynnyksen madaltuminen vuosien saatossa sekä naissijoittajien määrän kasvu, jossa on vieläkin kyllä tekemistä. Muun muassa kilpailu ja sähköiset välineet ovat mahdollistaneet yksityissijoittajille kohtuullisemmat minimikulut ja toimivat kaupankäyntialustat lähteä sijoittamaan monipuolisesti niin osakkeisiin, rahastoihin kuin ETF:iin kansainvälisesti.

Mitä useammasta lähtökohdasta tulevia ihmisiä – mukaan lukien eri sukupuolten parempi ja tasaisempi edustavuus – saadaan entistä enemmän huolehtimaan omasta taloudellisesta turvastaan sekä yritysten omistajiksi, uskon, että sitä parempi se on myös yhteiskuntien ja yksilöiden hyvinvoinnille.”

Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen

Terhi Majasalmi

Vertaistukea sosiaalisesta mediasta

”Tämä on hieman vaikea. Ehkä merkittävin tasa-arvoteko ovat erilaiset naisten ja erityisesti nuorten naisten vertaisryhmät sosiaalisessa mediassa. Tällainen ruohonjuuritason tekeminen on usein paljon vaikuttavampaa kuin yksittäiset, ehkä näyttävämmät teot.

Aloittavan sijoittajan on varmaan helpompi samaistua samassa elämäntilanteessa olevan henkilön kokemuksiin kuin esimerkiksi jonkun ihan erilaisessa tilanteessa olevan.”

Itä-Suomen yliopiston rahoituksen professori Mervi Niskanen

Marja-Leena Haapanen

Naiset otetaan vakavasti

"Pörssi itsessään on tasa-arvoinen, mutta yksittäinen teko tasa-arvon parantamiseksi on ehdottomasti se, että naiset otetaan sijoittajina huomioon, heidän ohitseen ei enää puhuta tai muuten ignoorata. Vaikka naiset aiemmin ovat sijoittaneet, heitä ei kuitenkaan huomioitu millään tavalla. Nykyisin tiedetään naisten tulleen sijoittajiksi vakavissaan, opiskelleen sijoittamista, jopa naisten olevan parempia sijoittajia kuin miehet."

Naisten oman pörssiklubin perustaja ja sijoitusasiantuntija, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen Marja-Leena Haapanen

Aki Pyysing

Aki Pyysing

Markkinatalous voittaa

”Sijoitusmaailma on lähtökohtaisesti hyvin tasa-arvoinen paikka. Kaikki saavat ikään, rotuun ja sukupuoleen katsomatta osallistua.

Kaupankäyntikustannusten lasku on tuonut suoran osakesijoittamisen yhä useammille kannattavaksi, joten pidän tätä markkinatalouden suoritusta merkittävimpänä tasa-arvotekona.

Toki monet ovat Suomessa tehneet ansiokkaasti sijoittamista myös naisille läheisemmäksi. En lähde nimeämään ketään – vaikka tunnenkin monia – koska joku kuitenkin unohtuisi.”

Yksityissijoittaja ja pokeriammattilainen Aki Pyysing

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"