Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva: iStock

 

Talouden tulkit: Tämä on suurin onnistumiseni sijoittajana

Kysyimme asiantuntijoilta, mikä on heidän suurin onnistumisensa sijoittajana. Jollekin se on erityisen onnistunut yksittäinen transaktio, toiselle sijoittamisen aloittaminen ylipäätään.

 

Aki Pyysing

Aki Pyysing

”Olen pysynyt 36 vuotta osakemarkkinoilla. 1990-luvun alussa oli hyviä mahdollisuuksia myös muihin tulemiin.”

Aki Pyysing, yksityissijoittaja ja pokeriammattilainen

 

Mikael Rautanen

” Se, että aloitin.”

Mikael Rautanen, Inderesin toimitusjohtaja

 

Marja-Leena Haapanen

”Aikoinaan ostin Konecranesia tuntematta kovin hyvin yritystä. Lyhyellä aikavälillä se triplasi kurssinsa, myin ja sijoitin pääoman voittoineen kolmeen yritykseen.”

Marja-Leena Haapanen, naisten oman pörssiklubin perustaja ja sijoitusasiantuntija, Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen

 

Karri Salmi

”Suomalaisen mentaliteetin mukaisesti mieleen tulevat ensimmäisenä siltä ajalta, kun toimin salkunhoitajana, ne epäonnistumiset ja karmaisevat tilanteet, kun finanssikriisi iski päälle tai IT-kuplaa ryhdyttiin puhkomaan. Jotain positiivistakin sieltä muistui mieleen.

Yksi mieleenpainuvimmista sijoituksista olivat M-Realin (nyk. Metsä Board) joukkovelkakirjalainat yli 10 vuotta sitten. Yhtiö kynti syvällä ja lainoista tuli roskalainoja. Moni piti varmana, että yhtiö ajautuu konkurssiin. Tiimini kanssa laskettiin kylmäpäisesti, että konkurssitilanteessa yhtiön varat ovat muun muassa merkittävän energiaomistuksen kautta sellaiset, että velkojat saavat omansa pois kaikissa tilanteissa. Yhtiön bondeja ostettiin muistaakseni aluksi noin 70 prosentin arvolla nimellisarvostaan.

Kuten aina, vaikeammat ajat olivat vielä edessäpäin ja alimmillaan bondit liikkuivat muistaakseni alle 30 prosentin arvossa suhteessa nimellisarvoonsa. Lopulta kuitenkin yhtiön tilanne alkoi parantua ja bondien hinnat liikkuivat merkittävästi yli sadassa prosentissa ennen erääntymistään. Tuotto oli erinomainen korkosijoitukselle, mutta liikaa matkan varrelle tuli elämän lankaa lyhentävää stressiä.

Onneksi taustatyö tuli tehtyä kunnolla ja pahimmilla hetkillä pystyi luottamaan näihin kalkulaatioihin. Sanottakoon vielä, että samaan aikaan osakesijoittaja teki ostaessaan pohjilta konkurssikypsää M-realin osaketta noin 3 000 prosentin tuoton kymmenessä vuodessa. On kuitenkin muistettava, että nämä sijoittajat ottivat vielä huomattavasti kovemman riskin, koska heidän sijoituksensa olisivat konkurssitilanteessa nollautuneet, korkosijoittajan ei.”

Karri Salmi, Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"