Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Johdon määrällisten omistusten lisäksi on tärkeää tietää, onko osakkeet saatu optioina vai ostettu markkinahintaan. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Suomalaisen omistajuuden arvo – "Omistajat päättävät, missä bisneksessä ollaan mukana"

Kansankapitalismi ja kotimainen omistajuus on nostanut vahvasti päätään. Mutta millaista omistusosuutta on syytä odottaa pörssiyhtiöiden johdolta?

Kuinka suurta omistusosuutta odotat pörssiyhtiön johdolta ja hallitukselta?

Omistusten taustat on selvitettävä

”Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Luonnollisesti seuraan pörssiyhtiön johdon ja hallituksen omistuksien muutoksia ja se on mielestäni yksi olennaisimmista kriteereistä kun sijoituskohteita analysoidaan. Kuitenkin yhtiössä voi olla äärimmäisen pätevä toimitusjohtaja ilman omistustakin. Esimerkiksi nuorella toimitusjohtajalla omistuksen puutteen takana voi olla yksinkertaisesti taloudellisen kapasiteetin puute hankkia osakkeita. On myös tärkeää selvittää omistuksen tausta. On psykologisesti huomattava ero, onko osakkeet saanut ”ilmaiseksi” esimerkiksi optioiden tai suunnatun annin kautta, vai onko ne ostanut pörssistä markkinahintaan.”

Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Karri Salmi 

Karri Salmi

Karri Salmi

Merkittävä omistus suhteessa omaan varallisuuteen

”Hallituksen valitsee omistajat, joten en vaatisi heiltä omistusosuutta. Johto valitaan kykyjen mukaan ja heidän kompensaatioonsa ottaisin mukaan osakeomistuksen, joka olisi suuruudeltaan merkittävä kyseisen henkilön omaan varallisuuteen nähden.”

Varallisuusvalmentaja ja Vauras Nainen -yhteisön perustaja Terhi Majasalmi

Terhi Majasalmi

Keitä suomalaisia omistajia arvostat? Miksi?

Karri Salmi: ”No kyllä tähän on vastattava maailman tylsimmällä vastauksella: Nalle [Björn Wahlroos]. Erinomainen esimerkki siitä, että ideologisesti ihminen voi muuttua merkittävästi ja oppia ymmärtämään sijoittamisen ja säästämisen merkityksen. Hänellä on laaja-alaista akateemista osaamista ja hän pystyy debatoimaan asiasta kuin asiasta. Toiseksi omistajaksi nostaisin edesmenneen Kirsti Paakkasen, joka loi imperiuminsa tyhjästä ja pelasti ja vei Marimekon uuteen kukoistukseen.”

Terhi Majasalmi: ”Olen itse yrittäjänä, omistajana ja sijoittajana enemmän kilpikonna kuin jänis. Menen hitaasti, mutta varmasti eteenpäin. Arvostan ihmisiä, jotka katsovat asioita vuosikymmeniä eteenpäin ihmisten kokonaishyvinvoinnin ja luonnon kannalta. Faktahan on se, että jotkut yritystoiminnat tuovat mukanaan enemmän ongelmia kuin niitä ratkaisevat ja omistajat kuitenkin päättävät, missä bisneksessä ollaan ylipäänsä mukana.”

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"