Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Talouden tulkit: Myytkö ensin tappiolliset vai voitolliset sijoitukset?

Kun sijoituksia joutuu kotiuttamaan, täytyy päättää, mitä myy ja mitä pitää itsellään. Talouden tulkit kertovat, kuinka itse tekevät valinnan.

Jos sijoituksia on pakko myydä, edessä voi olla vaikea valinta. Voi olla hankala myydä halvemmalla kuin itse on ostanut, mutta kannattaako omaa hankintahintaa tuijottaa?

Tällä viikolla talouden tulkit kertovat, myyvätkö tarpeen vaatiessa itse ensin tappiollisia vai voitollisia sijoituksia.

”Tunnistan itsessäni rahoituksen käyttäytymistieteellisen tappioiden välttämisharhan (loss aversion bias), mutta yritän päästä siitä yli.”

Mika Vaihekoski, rahoituksen professori, Turun yliopisto

 

”Yleisesti ottaen ensisijaisesti pitäisi myydä tappiollisia ja antaa voittojen juosta, mutta se on vaikeaa.”

Timo Heikkilä, perustaja, Sijoittaja.fi

 

”Siinä tilanteessa molempia, mahdollisuuksien mukaan.”

Markku Kaustia, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto

 

”Yleisesti ottaen merkittävää on, uskonko osakkeiden taustalla olevaan yritykseen ja sen tulevaisuuteen. Myyn mieluummin sellaisen yrityksen osakkeita, johon uskon vähemmän. Pakkomyyntitilanteessa katson ensin, onko minulla aiemmilta vuosilta vähennyskelpoisia pääomatulolajin tappioita. Jos on, saatan myydä voitollisia osakkeita, koska tällöin en joudu maksamaan voitosta veroa, jos aiemmat vahvistetut tappiot kuittaavat ne kokonaan tai osittain. Jos tappioita ei ole, saatan myydä tappiollisia osakkeita ja samalla luoda jatkoa ajatellen vähennyskelpoisia tappioita.”

Mikael Collan, strategisen rahoituksen professori, LUT-yliopisto, VATT:n ylijohtaja

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"