Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kevään laskumarkkina sai monet tekemään paniikkiratkaisuja. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Kaksi asiantuntijaa kertoo, millaisia muutoksia teki salkkuunsa keväällä 2022

Victor Snellman odottaa, että syksyllä markkinalla on luvassa ryminää.

Historiallisen pitkä nousukausi päättyi loppuvuodesta, ja paikoitellen kyyti on ollut kylmää. Kysyimme, millaisia muutoksia asiantuntijat ovat tehneet salkkuihinsa alkuvuonna ja miksi.

Victor Snellman

Tasaisia ostoja ja vähemmän vipua

”En ole tehnyt merkittäviä muutoksia salkkuuni, joka on lasketellut viime elokuusta lähtien. Säännölliset rahasto- ja ETF-ostot sekä lainanlyhennykset kiinteistöomaisuudesta ovat rullanneet suunnitelmien mukaan. Samalla olen vähentänyt osakesalkun vivun määrää. Olen lisännyt hieman listaamattomia yhtiöitä.

Olen siis noudattanut sijoitussuunnitelmaani: tasaiset arvopaperiostot ja vivun osuuden pitäminen hallitulla tasolla. Sen lisäksi kiinteän omaisuuden lisääminen hiljalleen salkussa. Varaudun pienimuotoiseen ryminään syksyllä kasvattamalla kevään ja kesän puskureita.”

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman

Timo Turtiainen

Inflaatiosuojaa ja eläketurvaa

”En mitään radikaalia omaisuusluokkatasolla. Näin kohta 40-vuotiaana ja koko elämän horisontilla inflaatiolta suojaavaan pääoman kasvuun tähtäävänä sijoittajana osakesijoitukset painottuvat omassa salkussani lähtökohtaisesti kaikissa markkinatilanteissa.

Hyödyntääkseni verovähennysoikeutta siirsin eläkesäästötilille, eli PS-tililleni, jälleen heti alkuvuodesta säästösumman, joka sieltä ohjattu erissä osakemarkkinoille.

Yksittäisiä sijoituskohteiden vaihtoja on myös, mutta ei niinkään markkinatilanteen perusteella vaan omien kiinnostuskohteiden ja mieltymysten mukaan. Yleensä olen pikkuhiljaa ostamassa enkä keventämässä sijoituksia, ja samaan suuntaan tähtään myös nyt.”

Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"