Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Talouden tulkit: ”Hyvin johdettu pörssiyhtiö saattaa tarjota sijoittajalle parasta inflaatiosuojaa”

Tällä viikolla kysyimme talouden tulkeilta, millaisia muutoksia he ovat tehneet sijoitussalkkuunsa lähiaikoina.

Kurssiheilahtelut, inflaatio, nousevat korot ja talouden epävarma tilanne ovat saaneet monet sijoittajat varpailleen. Onko oma sijoitusstrategia edelleen toimiva? Vai onko tilanne muuttunut oleellisesti? Yksi on pyrkinyt hyödyntämään kurssilaskuja, toinen lunastanut sijoituksiaan ylimääräisiin lainanlyhennyksiin, kolmas joutunut käyttämään varoja kasvaneisiin elinkustannuksiin.

Jokaisen täytyy tehdä omat päätöksensä oman taloutensa kokonaistilanteen mukaan, mutta millaisia muutoksia talouden tulkit ovat tehneet sijoitussalkkuunsa alkuvuonna 2023?

”Olen jo vuosia säästänyt osan tuloistani sijoituksiin ja aion jatkaa samalla linjalla. Osa menee suoraan rahastoihin, ja osalla ostan osakkeita, kun näen kiinnostavia poimintoja esimerkiksi aamukatsauksessamme.”

Marianne Palmu, ekonomisti, Inderes

”Enpä juuri mitään. Olen pitkän tähtäimen osta ja unohda -sijoittaja. Kauppani ajoitan kassavirtojen ympärille. Myyn kun tarvitsen rahaa, ostan kun tilillä on ylimääräistä. Varsinkin korkean inflaation maailmassa tilin saldo on syytä pitää matalana ja ylimääriset varat reaalikohteissa, jotka toimivat inflaatiosuojana. Näin ainakin niin kauan, kun inflaatioprosentti ylittää yhden käden sormien määrän.”

Elias Rantapuska, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto

"Henkilökohtainen sijoitustoimintani keskittyy nyt listaamattomiin yrityksiin ja rakennuttamiseen kiinteistömarkkinoilla. Pyrin yhdistämään näissä oman sijoitustoiminnan, oman osaamisen ja oman rajallisen ajankäytön tavalla, joka tuottaisi riskeihin nähden paremmin kuin puhdas sijoitustoiminta. Lisäsijoitusten tekemisen myös pörssilistatuille osakemarkkinoille näen kuitenkin jonkin verran todennäköisempänä kuin vuosi sitten. Korkean inflaation oloissa hyvin johdettu pörssiyhtiö saattaa tarjota sijoittajalle parasta inflaatiosuojaa ja jopa inflaation ylittävää pitkän aikavälin tuotto-odotusta."

Jukka Oksaharju, sijoituskirjailija ja osakestrategi, Nordnet

”Lisäsin koko maailman kattavaa indeksirahastoa. Ajoitukseen ei ole erityistä syytä.”

Markku Kaustia, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"