Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Suomalaissijoittajat karttelevat turhaan riskiä – asiantuntija kertoo, milloin salkkuun ei kannata ostaa osakkeita

Nordea tutki suomalaisten sijoittamista ja säästämistä. Tilisäästäminen pitää edelleen pintansa, vaikka osakkeissa olisi tarjolla paljon parempaa tuottoa.

 

Suomalaisista aikuisista 80 prosenttia säästää tai sijoittaa, mutta kiristynyt taloustilanne on pakottanut monen pienentämään säästösummaa.

Nordean tutkimuksen mukaan suomalaisten 12 kuukauden aikana sijoittaman summan mediaani on 3 000 euroa. Se on lähes tuhat euroa vähemmän kuin edellisessä tutkimuksessa vuonna 2021. Vastaajista 37 prosenttia säästää tai sijoittaa säännöllisesti, mutta 59 prosenttia vaihtelee säästettävää summaa ja ajankohtaa.

Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen kertoo, että suomalaisten sijoittamisessa korostuu edelleen matala riski.

− Halutaan täysi varmuus siitä, että rahat eivät häviä, Eronen sanoo.

− Tuntuu, että suomalaisten isoin haaste on se, etteivät he lähde tilisäästämisestä parempituottoiseen. Tili on kuitenkin kaikkein heikoin tapa säästää, toki nyt saa ehkä hetkellisesti vähän parempia tuottoja, jos käyttää korkeampikorkoisia tilejä.

Selvästi suurin osa suomalaisten rahoista on säästö- ja käyttötileillä. Suomalaisista 43 prosenttia omistaa myös rahastoja, mutta osakkeita vain 32 prosenttia. Osakesijoittajista 55 prosenttia sijoittaa pelkästään kotimaisiin osakkeisiin.

Eronen uskoo, että matalaan tuottoon tyytyminen on koulutuksellinen asia: vaikka suurin este sijoittamiselle on tällä hetkellä monella ylimääräisen rahan puute, seuraavaksi suurimmaksi esteeksi koetaan tiedon puute. Tiedon lisäämisen myötä moni tilisäästäjä ymmärtäisi, että riittävä hajauttaminen vähentää sijoittamiseen liittyvää riskiä huomattavasti.

Matalan riskin tavoittelu korostuu erityisesti naissijoittajilla ja lapsille säästävillä. Eronen huomauttaa, että lapsille sijoitettaessa horisontti on tyypillisesti pitkä, jolloin aika tasaisi esimerkiksi osakemarkkinoiden riskiä.

− Vähän turhaan luovutaan hyvästä tuotosta välttämällä riskiä lasten sijoituksissa.

Erosen mukaan osakkeita kannattaisi ottaa sijoitussalkkuun pala kerrallaan oman riskinsietokyvyn ja sijoitusajan mukaan.

− Jos sijoittaa alle kolme vuotta, osakkeiden laittaminen salkkuun ei ole yleensä kannattavaa. Jos sijoitusaika on pidempi, suosittelemme ottamaan osakkeita mukaan yleensä vähintään 15 prosenttia, hän kertoo.

Erosen mukaan suomalaiset saisivat olla rohkeampia myös hajauttamaan riskiä maantieteellisesti. Esimerkiksi sijoitusvuosi 2023 oli Helsingin pörssissä kehno, mutta Yhdysvalloissa tuottoisa.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"