Lehti suomalaiselle sijoittajalle

− Vuosi 2023 oli sijoittajan näkökulmasta historiallinen, Mariia Somerla Finanssiala ry:stä sanoo. Kuva: Finanssiala

Sijoitusrahastoihin 3,2 miljardia – asiantuntija: Vuosi 2023 oli historiallinen

Vuonna 2023 sijoittajia kiinnostivat erityisesti osake- ja lyhyen koron rahastot.

Vuonna 2023 Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin yhteensä 3,2 miljardia euroa uutta pääomaa. Kaikkiaan pääomien yhteenlaskettu määrä kasvoi edellisvuodesta yli 15 miljardilla eurolla 149 miljardiin euroon.

Vuoden aikana osakerahastoihin sijoitettiin uusia varoja yli miljardi euroa ja lyhyen koron rahastoihin yhteensä 2,2 miljardia euroja. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 142 miljoonaa ja pitkän koron rahastoihin 102 miljoonaa euroa. Vaihtoehtoisista rahastoista taas lunastettiin 272 miljoonaa euroa.

− Vuosi 2023 oli sijoittajan näkökulmasta historiallinen. Vuoteen mahtui pankkikriisistä johtunutta markkinaturbulenssia, nopeasti korkealle nousseita korkotasoja ja vielä lokakuulle asti pitkään jatkunutta osakeindeksien laskua. Keskuspankkien koronnostojen päättyminen rauhoitti markkinat, ja loppuvuoden markkinatunnelmat muuttuivat aiempaa myönteisemmiksi. Kaikkien rahastoluokkien 12 kuukauden tuotot olivat lopulta plusmerkkisiä, johtava asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä sanoo.

Osakerahastoissa sijoitukset jakautuivat globaalisti, Pohjois-Amerikkaan ja Helsingin pörssiin. Korkosijoituksia tehtiin pääasiassa euroalueelle sijoittaviin rahastoihin.

− Vuosi oli hyvä osoitus siitä, että synkkien talouslukujen aikana katse kannattaa pitää omassa sijoitussuunnitelmassa ja pitkällä tulevaisuudessa. Pitkäjänteinen sijoittaja on tottunut siihen, että sijoittamiseen ja säästämiseen sisältyy laskuja ja nousuja.

Hyvä hajautus ja pitkäjänteisyys palkitaan, kuten viime vuonna tapahtui, Somerla sanoo.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"