Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Keväällä 2022 avattiin Lippulaiva Espooseen. Kuva: Citycon

Sijoittajat käärmeissään Cityconin toiminnasta – osakasaloitteelle roima kannatus

Cityconia omistavat piensijoittajat osoittavat tyytymättömyytensä yhtiön suunnattuihin osakeanteihin Osakasaloite.fi-palvelun avulla.

 

Suomen Osakesäästäjien uuteen Osakasaloite.fi-palveluun on jätetty aloite, joka on kerännyt vahvan kannatuksen jo ensimmäisen viikkonsa aikana.

Aloite koskee Cityconia, joka järjesti helmikuun lopulla jo kolmannen suunnatun osakeannin muutaman kuukauden sisään.

Osakkeiden merkintähinta oli 4,05 euroa osakkeelta. Alennusta suhteessa Cityconin saman päivän päätöskurssiin oli noin 8,7 prosenttia. Osakeannin myötä yhtiö keräsi arviolta 48,2 miljoonaa euroa. Cityconin mukaan rahat menevät velan maksuun.

Asiasta jätetyssä osakasaloitteessa ehdotetaan, että Cityconin johto ja hallitus laativat yhtiölle täysin uuden rahoitusstrategian.

− Uuden rahoitusstrategian ei tule perustua toistuviin suunnattuihin osakeanteihin lähipiirille ja tietyille suursijoittajille tai institutionaalisille sijoittajille. Toistuvat suunnatut annit asettavat pienosakkaat epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa institutionaalisiin sijoittajiin tai valittuihin suursijoittajiin/yhtiön lähipiiriin nähden, aloitteessa perustellaan ja huomautetaan, että suunnatut annit liudentavat muiden osakkeenomistajien omistusta kerta toisensa jälkeen.

Osakasaloite jätettiin 26. helmikuuta. Maanantaiaamuun mennessä se oli kerännyt jo 116 kannatusta. Kannattajilla oli yhteensä noin 1 415 600 Cityconin osaketta. Osakasaloite sulkeutuu 15. maaliskuuta. Tämän jälkeen aloite kannattajatietoineen toimitetaan Cityconille.

Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja Karri Salmi on tyytyväinen siihen, että Osakasaloite.fi-palvelu pääsi heti ajamaan asiaansa.

− Olen äärimmäisen iloinen, että palvelu on löydetty näin nopeasti. En toki olisi toivonut Cityconilta jälleen uutta suunnattua antia, mutta kieltämättä se on luonut oppikirjaesimerkin siitä, miten aivan uudella tavalla myös pienemmät osakkeenomistajat voivat nyt tuoda kantansa esiin ja olla varmoja siitä, että asiasta puhutaan ja että viesti tullaan toimittamaan yhtiön johdolle, hän sanoo.

Hänen mukaansa piensijoittajat ovat olleet Cityconin toiminnasta käärmeissään ja oli odotettavissa, että joku Osakesäästäjien jäsenistä tekee asiasta osakasaloitteen.

− Palvelu saatiin auki kreivin aikaan, juuri ennen kuin Citycon jatkoi suunnattujen antien tehtailujaan, jo kolmannen kerran lyhyen ajan sisään, Salmi sanoo.

− Vaikka palvelu on aivan uusi ja vielä hyvin tuntematon suurimmalle osalle jäsenistöä ja muille suomalaisille sijoittajille, on aloitteen kannattajia alkanut ilmaantua paikalle kiihtyvään tahtiin.

Mikä Osakasaloite.fi?

Suomen Osakesäästäjät lanseerasi Osakasaloite.fi-palvelun noin kuukausi sitten. Palveluun voi jättää suomalaisia listayhtiöitä koskevia aloitteita, jotka koskevat yhtiön toteuttamien antien lisäksi esimerkiksi osingonjakopolitiikkaa, yhtiökokousasioita tai hallituksen ja toimitusjohtajan toimintaa.

Aloitteen voi jättää vain kyseistä yhtiötä omistava Osakesäästäjien jäsen. Hänen nimensä jää aloitteeseen näkyviin. Aloitteen voi jättää kirjautumalla palveluun omilla Osakesäästäjien tunnuksilla.

Aloitetta voivat kannattaa kaikki yhtiön osakkeenomistajat. Aloitteen kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. 

Aloitteen umpeutumisen jälkeen Osakesäästäjät toimittaa aloitteen yhtiölle tai tiedoksi yhtiökokoukselle.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"