Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Hallitusohjelman julkistustilaisuudessa vasemmalta Sari Essayah, Riikka Purra, Petteri Orpo, Anna-Maja Henriksson. Kuva: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Sijoittaja löytää hallitusohjelmasta paljon hyvää

Hallitusohjelmaan on kirjattu monta sijoittajien kannalta positiivista muutosta, vaikka kehitettävääkin jäi vielä paljon.

Hallituspuolueet saivat hallitusohjelman valmiiksi perjantaina. Luvassa on lukuisia muutoksia, ja moni niistä kiinnostaa myös sijoittajia.

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman löytää hallitusohjelmasta paljon hyvää, vaikka paljon tehtävää ja täsmennettävää vielä jääkin.

Tulevalla hallituskaudella osakesäästötilin talletusrajaa nostetaan 100 000 euroon. Raja siis tuplaantuu nykyisestä 50 000 eurosta.

Snellman on iloinen muutoksesta, vaikka se jättää vielä kehittämisen varaa. Osakesäästäjien tavoitteena on osakesäästötili 2.0, jossa talletusrajaa ei ole ollenkaan.

Hallituksen tavoitteena on myös vahvistaa taloustaitojen opetusta ja yrityskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Myös Osakesäästäjien hallitusneuvotteluja varten toimittamassa lausunnossa esitettiin, että talousopetus tulisi aloittaa jo päiväkodissa leikin avulla.

Hallitus aikoo lisäksi selvittää mahdollisuutta vastasyntyneiden osakesäästötiliin. Ajatuksena on, että jokainen vastasyntynyt suomalainen lapsi saisi äitiyspakkauksen osana ensisijoituksensa.

Snellmanin lisäksi Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi on tästä iloinen.

− Lapsen säästötili tekisi säästämisen ja sijoittamisen tutuksi ja arkipäiväiseksi kaikille perheille ja lapsille. Osakesäästötilin rinnalle äitiyspakkaukseen on sisällytettävä myös rahastot ja sijoitusvakuutukset. Markkinatalouteen kuuluu keskeisesti se, että sijoittamisessa tarvitaan tasapuolisesti eri sijoitusmuotoja. On erinomaista, että osakesäästötilien suosio on kasvanut muiden sijoitusmuotojen rinnalla ja tärkeää, että sen talletusraja nyt tuplataan, Ahosniemi sanoo.

Hallitusohjelmaan on kirjattu myös yksityisen sektorin eläkejärjestelmää koskevan muutoksen selvittäminen. Tavoitteena on muuttaa järjestelmää Kanadassa käytössä olevan yhden eläkelaitoksen malliin. Kanadassa eläkerahastolla on enemmän osakesijoituksia, ja sen tuotot ovat olleet 2000-luvulla huomattavasti korkeammat kuin Suomessa.

Hallitusohjelmaan on lisäksi kirjattu, ettei pääomatuloveroa tai piensijoittajan verotusta kiristetä missään omaisuuslajissa.

Asuntosijoittamista koskevaan lainsäädäntöön uudistuksia

Uusi hallitusohjelma huomioi myös asuntosijoittajat, kiittää Suomen Vuokranantajat.

− On positiivista, että tulevan hallituksen asuntopolitiikassa huomioidaan vapaarahoitteisen asuntotuotannon merkitys toimivilla vuokramarkkinoilla. Pienet yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä joukko vuokra-asuntojen tarjoajia. Asuntopolitiikassa tämä ryhmä on usein jäänyt vähälle huomiolle. Se, että yksityisiin vuokranantajiin ei kohdistu veronkiristyksiä tai sääntelyä, tuo turvaa ja vakautta vuokramarkkinoille, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo.

Hallitusohjelman mukaan asuntojen vuokrausta koskevaa lainsäädäntöä on tarve uudistaa esimerkiksi lyhytaikaisen vuokrauksen ja taloyhtiöissä tapahtuviin häiriötilanteisiin puuttumisen osalta. Hallituksen

tavoitteena on myös varmistaa tuomioistuinten riittävät resurssit asunto-osakeyhtiöiden ja asuntojen vuokrauksen riita-asioiden käsittelyyn.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"