Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Seisooko sinunkin mökkisi suurimman osan ajasta tyhjillään? Vuokraus tuo lisätuloa, ja nyt verotuksenkin suunnitteluun saa apua

Mökkivuokrausten määrän odotetaan kasvavan, vaikka koronan aikaisiin lukuihin ei olla vielä päästy.

Kiristynyt talous saanee monen suomalaisen viettämään kesälomansa kotimaassa. Mökkien vuokrauksen odotetaankin lisääntyvän lähivuosina. Tilastokeskuksen mukaan vuokramökkiyöpymiset vähenivät viime vuonna 108 000:lla koronavuoteen 2021 verrattuna. Kotimaisia yöpymisiä oli 11 prosenttia vähemmän, mutta ulkomaisten yöpymisten määrä sen sijaan kaksinkertaistui.

Koronapandemiaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna vuokramökkiyöpymisiä oli vuonna 2022 kuitenkin 21 prosenttia enemmän.

– Lyhytaikaisen majoittumisen vuokrauskulttuuri on yleistynyt viime vuosien aikana asuntopuolella, ja uskomme vahvasti sen kasvuun myös mökkimarkkinassa. Moni mökki seisoo suurimman osan vuodesta tyhjillään. Uskomme, että mökkien omistajat lähtevät rohkeammin kokeilemaan mökkinsä vuokraamista, sillä moni kaipaa kasvaneiden kustannusten kattamiseen lisätuloja, sanoo Lomaunelmia -palvelun toimitusjohtaja Mikko Kivimäki.

Tukea myös verotuksen suunnitteluun

Lomaunelmia on uusi, maaliskuussa avattu alusta, jolla mökinomistaja voi tarjota mökkiään vuokralle. Palvelun kautta omistaja saa myös apua mökkivuokraukseen liittyvään taloudenhallintaan ja verotuksen suunnitteluun.

– Haluamme tarjota mökin omistajille helpotusta veroilmoituksen tekemiseen ja auttaa ymmärtämään, minkälaisia verovähennyksiä on mahdollista tehdä. Tarjoamme myös työkalun vuokraukseen liittyvän taloudenhallinnan suunnitteluun ja seurantaan. Verotukseen liittyvät ohjeet ovat monitulkintaisia ja olemme työkalussamme pyrkineet tuomaan asian ymmärrettävämpään muotoon. Monelle veroasiat ovat vaikeita ja uskomme, että palvelullemme on kysyntää, sanoo Lomaunelmien hallituksen jäsen Lauri Joensuu.

Suurimmilla kotimaisilla vuokramökkien kauppapaikoilla ja välityssivustoilla oli viime vuoden lopussa tarjolla hieman yli 11 000 vuokramökkiä ja vuokrattavaa loma-asuntoa, Tilastokeskus kertoo.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"