Lehti suomalaiselle sijoittajalle
Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Eronen

− Myös ajallinen hajauttaminen on todella tärkeää. koska ajoittaminen sijoittamisessa on erittäin haastavaa – jopa ammattimaisille salkunhoitajille, Nordea Rahastojen toimitusjohtaja Tanja Eronen sanoo.

Rahastosijoittaja – varo tällaisia tuottolupauksia

Hyvän sijoitussalkun voi rakentaa jopa yhdestä hyvin hajautetusta yhdistelmärahastosta. Pelkkiä osakkeita suosiva täyttää salkkunsa esimerkiksi hyvin hajautetulla osakerahastolla. 

Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen on rahastot. Rahastosijoittaminen on kasvamaan päin, ja yhä useampi suomalainen on jo tutustunut siihen. Nordea Rahastojen toimitusjohtaja Tanja Erosen mukaan vauhti on jopa samaa kuin osakesijoittamisessa.

Yksi syy suosioon on se, että rahastosijoittaminen ei välttämättä vaadi sijoittajan omaa aikaa ja vaivaa, sillä ammattisalkunhoitajat huolehtivat rahastoista. Jos kuitenkin haluaa itse tehdä enemmän päätöksiä, voidaan salkkuun valita esimerkiksi 10–12 eri maanosiin sekä eri korkopituuksiin sijoittavaa rahastoa. 

− Kun tämä alkaa olla hallussa, voi alkaa miettiä esimerkiksi toimialarahastoja tai suoria osakkeita, sanoo Eronen.

Jos sijoitussalkku rakennetaan kokonaan suorista osakkeista, hyvä ja kansainvälinen hajautus saadaan noin 30 eri yhtiön osakkeella.

− Usein osakesijoittajatkin hakevat hajautusta rahastoista esimerkiksi kehittyville maille ja korkoihin, vaikka sijoittavat kotimaisiin ja muihin pohjoismaisiin osakkeisiin suoraan, Eronen huomauttaa.

Hyvään rahastosijoitukseen vaikuttaa se, millä riskitasolla halutaan liikkua. Eronen sanoo, että korkosijoituksilla salkkuun saadaan vakautta, mutta myös pienempää tuotto-odotusta. Mitä enemmän osakkeita salkussa on, sitä riskisempi se on ja sitä enemmän voi odottaa tuottoa. 

− Nykyisellä korko- ja osaketasolla pelkistä osakkeista voi odottaa noin kahdeksan prosentin tuottoa pitkällä aikavälillä ja korkosijoituksissa neljän prosentin luokkaa, Eronen toteaa.

− Jos näkee rahaston, joka lupaa yli kahdeksan prosentin tuottoa, voi miettiä, viestitäänkö siitä oikein tai onko siinä liikaa riskiä.

Hyvin hajautetun omaan riskinsietokykyyn sopivan sijoitussalkun voi rakentaa myös maksuttomassa sijoitusneuvonnassa. Mutta täysin valmiita suoria sijoitusneuvoja siihen, mihin toimialaan tai osakkeeseen kannattaa sijoittaa, ei saa mistään. Erosen mukaan omaa näkemystä ja varmuutta sijoituskohteiden valintaan voi saada seuraamalla aktiivisesti eri yritysten tuloksia ja näkymiä. 

− Myös ajallinen hajauttaminen on todella tärkeää. koska ajoittaminen sijoittamisessa on erittäin haastavaa – jopa ammattimaisille salkunhoitajille, Eronen lisää.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"