Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva: iStock

Pääekonomisti: Sijoitusvuotta 2024 varjostaa viisi riskiä

Sijoitusvuosi 2024 on alkanut hyvin, mutta epävarmuustekijöiltä ei vältytä.

Vuosi 2023 oli sijoittajalle hyvä, kunhan omistuksia oli muuallakin kuin Helsingin pörssissä. 

– Maailman osakemarkkinoiden tuotto ylitti 20 prosenttia. Myös korkosijoitukset kehittyivät suotuisasti. Korkosijoituksista parhaiten tuottivat sijoitukset riskisiin yrityslainoihin. Sijoittajien riskinottohalukkuus vahvistui vuoden aikana selvästi, sanoo LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

Tämäkin vuosi on alkanut lupaavasti, ja sijoittajat suhtautuvat tuottonäkymiin toiveikkaasti. LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen nostaa kuitenkin esiin viisi riskiä, jotka voivat latistaa lupaavasti alkaneen nousun:

1. USA:n kasvu ei jaksakaan vetää
Järvinen huomauttaa, että osakkeiden arvostuksiin on ladattu isoja kasvuodotuksia varsinkin Yhdysvalloissa.
– Jos talouskasvu ei yllä odotuksiin tai taittuu jopa laskun puolelle, pörssi voi nytkähtää alaspäin, hän sanoo.

2. Sitkeä inflaatio
Markkinat odottavat inflaation laskevan, mutta se voi olla odotettua sitkeämmässä. Järvisen mukaan markkinaheiluntaa voi olla luvassa, jos inflaatio hidastuu odotettua hitaammin ja koronlaskut viivästyvät.

3. Geopolitiikan turbulenssi
Ukrainan sota jatkuu yhä. Myös Lähi-Idän tilanne uhkaa kärjistyä entisestään. Järvinen sanoo, että tilanteen eskaloituminen Lähi-Idässä voi nostaa öljyn hintaa ja sitä kautta kiihdyttää inflaatiota.

– Vaikutukset voisivat näkyä myös rahoitusmarkkinoilla riskien uudelleenhinnoitteluna. Geopoliittisten riskien realisoituminen ei ole kuitenkaan historiallisesti tarkasteltuna aiheuttanut pidempikestoisia vaikutuksia rahoitusmarkkinoille.

4. Vaalit heiluttelevat
Tänä vuonna on erityisen vilkas vaalivuosi. Kiinnostusta herättävät erityisesti marraskuussa pidettävät Yhdysvaltain presidentinvaalit. Jos Donald Trump palaa valtaan, nykyiseen politiikkaan on todennäköisesti tulossa muutoksia.

– Esimerkiksi finanssipolitiikan uudet protektionistiset painotukset ja mahdolliset muutokset ulko- ja turvallisuuspolitiikassa voisivat näkyä epävakautena ja epävarmuutena rahoitusmarkkinoilla. Historia kuitenkin osoittaa, että poliittisten suhdanteiden vaikutukset ovat jääneet lyhytkestoisiksi rahoitusmarkkinoilla, Järvinen sanoo.

5. Markkinoiden perusluonne
Markkinat ovat luonteeltaan epävakaat, Järvinen muistuttaa. Pörssikursseilla on tapana heilua enemmän kuin niiden taustalla vaikuttavilla tekijöillä.

– Lyhyellä aikavälillä fiilikset selittävät kurssivaihteluita, mutta pitkällä aikavälillä faktat määräävät markkinoiden suunnan. Tämä markkinadynamiikka korostaa oman sijoitussuunnitelman merkitystä. Riittävä hajautus ja sopiva riskiprofiili tuovat mielenrauhaa ja auttavat lyhyen aikavälin stressijaksoilla. Lisäksi se miten sijoittajana käyttäydyt, on tärkeämpää kuin se mitä tiedät.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"