Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osinkosijoittamisessa fokus on pitkän aikavälin tarinassa

Sammon sijoittajasuhdepäällikkö Mirko Hurmerinta luonnehtii omaa sijoittamistaan konservatiiviseksi ja tylsäksi osinkosijoittamiseksi.

Pitkäjänteistä sijoittajaa ei haittaa, vaikka osakekurssi saattaa lyhyellä aikavälillä heilua milloin mihinkin suuntaan. Malttia paniikkinappulan painamiseen tuo ymmärrys siitä, että yrityksen varsinaisessa liiketoiminnassa harvoin tapahtuu yhtä nopeita muutoksia. Esikuvista puhuessaan Hurmerinta mainitseekin seuraavansa kliseistä huolimatta muun muassa Warren Buffettia.

– Mitä omiin esikuviin tulee, niin sijoittajat, jotka katsovat pitkää aikaväliä ja keskittyvät yrityksen fundamentteihin, ovat itselleni kiinnostavia. Sillä mentaliteetilla ymmärretään, että omistetaan osa yritystä eikä vain osakkeita, hän kertoo.

Vakaat yhtiöt eivät myöskään edellytä Hurmerinnan mielestä jatkuvaa seuraamista. Siksi ne sopivat sijoittajalle, joka ei halua käyttää paljon aikaa salkun aktiiviseen seuraamiseen. Sen sijaan aktiivisempaa kauppaa tekevälle sijoittajalle on tärkeää saada ajankohtaista tietoa pörssin liikkeistä. Vaikka Hurmerinta määrittelee itsensä pitkän aikavälin sijoittajaksi, eikä käy lyhyttä kauppaa, hän seuraa aktiivisesti pörssiä ja talouselämää jo oman työnsä puolesta Sammon sijoittajasuhdepäällikkönä. Erityisesti oman salkkunsa yhtiöiden raportit Hurmerinta vähintään silmäilee läpi.

– Sijoitan pitkäjänteisesti. Yksi tai kaksi heikompaa kvartaalia eivät välttämättä muuta yrityksen pitkän aikavälin sijoitustarinaa, hän toteaa.

Vaikka salkun arvo laskisi vuodessa kymmeniäkin prosentteja, pitkällä sijoitushorisontilla sillä ei ole suurta merkitystä.

– Pyrin keskittymään osinkoihin, en arvonmuutokseen. Laadukkaat ja vakaat yhtiöt yleensä jakavat osinkoa myös vähän vaikeampina aikoina, vaikka osakekurssi menisikin toiseen suuntaan, Hurmerinta toteaa.

– Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä sijoitukset tuovat tiettyä taloudellista mielenrauhaa mahdollisten yllättävien tapahtumien varalle. Puskurin rakentaminen on lyhyen ja keskipitkän aikavälin sijoittamiseni motiivi.

Pidemmällä aikavälillä sijoittaminen mahdollistaa Hurmerinnalle ennen kaikkea suuremman vapauden ja optimaalisessa tilanteessa jossain vaiheessa myös taloudellisen riippumattomuuden. Hän korostaa, että tämä on kuitenkin hyvin pitkän ajan tavoite.

Onnistuminen tulee kokemuksen ja erehdyksen kautta

– Kasvatan salkkua hyviä osinkoja maksavista yhtiöistä, jolloin osinkovirta kasvaa vuosi vuodelta, Hurmerinta sanoo.

Osakkeiden ostossa hän ei etsi ”oikeaa ostohetkeä”, vaan lisäilee omistuksiaan säännöllisesti joka kuukausi huolimatta siitä, meneekö markkina ylös vai alas. Sitä kautta Hurmerinta tavoittelee tasaisuutta. Sijoittamista suunnittelevalle henkilölle Hurmerinta sanookin, että tänään on mainio päivä aloittaa pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen – oli pörssikurssit ja maailman tilanne millaisia tahansa.

– Tärkeintä on, että saa homman aloitettua. Kun aikajänne on pitkä, väistämättä matkan varrella tulee hyviä ja huonoja päiviä, huippuvuosia ja kriisejä. Jos pörssin näkökulmasta on rankempi vuosi menossa, on tärkeää pitää fokus omissa tavoitteissaan ja kartuttaa varallisuuttaan pitkällä aikavälillä, hän neuvoo.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"