Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakesäästötili hyödyttäisi raaka-ainesijoittajia

Raaka-aineista kiinnostunut sijoittaja hyötyisi siitä, jos osakesäästötilille voisi ostaa muutakin kuin osakkeita.

Osakesäästötili on suosittu tapa sijoittaa, onhan se verotuksellisesti tehokkaampi kuin suorat osakesijoitukset. Osakesäästötilejä perustetaankin jatkuvasti lisää.

Osakesäästötilille voi kuitenkin ostaa vain osakkeita. Esimerkiksi raaka-aineisiin sijoittaville osakesäästötili voi olla hankala, koska niitä on helpompi ostaa rahastojen tai ETF:ien kautta.

Osakesäästäjät ovat nostaneet epäkohdan keskusteluun ja ehdottavat Osakesäästötili 2.0:n hyväksymistä sijoitusinstrumenttien joukkoon. Osakesäästäjien ajatus lähtee pitkäaikaissijoittajien näkökulmasta, jolloin osakkeiden lisäksi suositaan myös muita sijoitustuotteita. Rahastojen, ETF:ien ja velkakirjojen joukosta löytyisi sijoitusmahdollisuuksia myös niille aloille, joissa osakesijoittaminen ei ole sijoittajan kannalta paras vaihtoehto.

Osakesäästötilien etuna on, että Suomen lain mukaan osakkeiden myynnistä saatavista voitoista ei veroja tarvitse maksaa, kun kauppaa tehdään osakesäästötilin sisällä. Nordean päästrategi Antti Saari huomauttaa, että joissakin maissa verosopimusten vuoksi lähdevero jää kuitenkin siihen maahan, jossa yhtiö on listautunut pörssiin ja maksaa osinkoa:

− Monesti voi käydä niin, että lähdeveroja ei saa takaisin. Toisaalta esimerkiksi USA:ssa tapahtuu paljon omien osakkeiden takaisin ostoa, jolloin voitonjako näkyy osakekurssissa eikä osinkona tilillä. Tällöin lähdevero-ongelma pienenee.

− Tästä kannattaa olla tietoinen ja selvittää käytäntö kunkin maan kohdalla, josta osakkeita on ostamassa, Saari neuvoo.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi loppukesästä Viisaalle Rahalle ainakin kokoomuksen suhtautuvan myönteisesti osakesäästötilin laajentamiseen muihinkin sijoituskohteisiin kuin osakkeisiin. Toistaiseksi uudistusta ei kuitenkaan ole tulossa.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"