Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Myyrmannin kauppakeskus. Kuva: Citycon

Osakesäästäjät kritisoi Cityconin jälleen uutta suunnattua osakeantia: Surullista osakkeenomistajille

Citycon järjesti viime viikolla kolmannen suunnatun osakeannin muutaman kuukauden sisällä. Yhtiö itse on lopputulokseen tyytyväinen.
 

Citycon tiedotti torstaina 22.2. pörssin sulkeuduttua ”tutkivansa mahdollisuutta” toteuttaa suunnattu osakeanti, jossa laskettaisiin liikkeelle enintään 11,9 miljoonaa uutta osaketta.

Seitsemän tuntia myöhemmin ”vain soveltuville suomalaisille ja kansainvälisille institutionaalisille ja muille kokeneille sijoittajille” suunnattu anti oli jo toteutettu. Yhtiön mukaan osakkeiden merkintähinta oli osakeannissa 4,05 euroa osakkeelta. Alennusta suhteessa Cityconin päätöskurssiin 22.2. oli noin 8,7 prosenttia.

Yhtiön hallitus arvioi, että osakkeiden merkintähinta oli vallitsevien markkinaolosuhteiden mukainen, koska se määräytyi nopeutetussa tarjousmenettelyssä. Osakeannin myötä yhtiö kerää arviolta 48,2 miljoonaa euroa. Citycon kertoo käyttävänsä varat velan maksuun.

Suunnattu osakeanti oli Cityconin kolmas muutaman kuukauden sisään. Edellinen järjestettiin hiukan ennen joulua ja sitä edellinen marraskuun lopussa. 

Suomen Osakesäästäjien mukaan Citycon ei kohtele osakkeenomistajia yhdenvertaisesti ja tekee anteja liian heppoisin perustein.

− Yksityissijoittajat ovat lähes poikkeuksetta suljettu suunnattujen antien ulkopuolelle. Tällaiset annit liudentavat heidän omistustaan ja heikentävät yhtiön osakkeen kurssikehitystä, kun sen osakkeita myydään alennuksella yhtiön tai investointipankin valitsemille institutionaalisille sijoittajille, Osakesäästäjien tiedotteessa kritisoidaan.

Suomen Osakesäästäjät huomauttaa, että osakeannissa voidaan poiketa osakkeenomistajien etuoikeudesta, jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Suunnatun osakeannin tulisi parantaa yhtiön liiketoiminnallisia tai taloudellisia toimintaedellytyksiä sekä parantaa yhtiön menestymisen mahdollisuuksia, joihin ei muilla keinoin päästäisi.

− Suunnattu anti on toki edullisempi ja nopeampi järjestää kuin merkintäoikeusanti, mutta tämä ei voi olla Cityconin mainitsema painava taloudellinen syy osakkeenomistajien merkintäoikeudesta poikkeamiselle, Osakesäästäjät kommentoi.

Osakesäästäjien mukaan velkojen maksukaan ei ole painava taloudellinen syy.

− Eräpäivä (helmikuussa erääntyvä yritystodistus 46,5 miljoonaa euroa) tulee tuskin yllätyksenä. Ja yhtiö on samanaikaisesti maksanut sijoittajille neljännesvuosittain pääoman palautuksia, jotka ovat koko vuodelta yhteensä lähes kaksi kertaa suuremmat kuin nyt alkuvuodesta erääntyvät velat. Varojen jakopäätös ei saa vaarantaa yhtiön maksukykyä, Osakesäästäjät huomauttaa.

− Osakkeenomistajille on surullista, että kun suunnatulla annilla kerättiin yhtiön kassaan 48,2 miljoonaa euroa, niin samalla osakekurssin jyrkän laskun vuoksi Cityconin markkina-arvo laski 70 miljoonaa euroa. Nähtäväksi jää, aikooko Citycon jälleen turvautua suunnattuihin anteihin, kun kaksi joukkolainaa (yhteensä 308,1 miljoonaa euroa) erääntyvät lokakuussa 2024.

Cityconin johto tyytyväinen

− Olemme todella tyytyväisiä voidessamme julkistaa tämän erinomaisesti onnistuneen osakeannin, joka vahvistaa tasettamme ja tukee investointitason luokitustamme. Sijoittajien kysyntä annin tarjousmenettelyssä oli vahvaa, ja anti oli nelinkertaisesti merkitty. Saimme annin onnistumiselle vahvan tuen pitkäaikaisilta ankkuriomistajiltamme G Cityltä ja Ilmariselta, ja onnistuimme myös lisäämään omistajapohjaamme useita vakaita pitkäaikaisia sijoittajia, Cityconin toimitusjohtaja Scott Ball sanoo.

Osakeannissa merkityt osakkeet vastaavat Cityconin mukaan noin 6,9 prosenttia kaikista osakkeista ennen antia ja noin 6,5 prosenttia kaikista osakkeista annin jälkeen.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"