Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Naiset ovat Päivi Topparin mukaan erittäin valveutuneita sijoittajia. Kuva: iStock

Naiset säikähtivät sodan aiheuttamia pörssilaskuja vähemmän kuin miehet

Sijoittavatko naiset enemmän tunteella kuin miehet? Asiantuntijan mukaan sijoitusten sukupuolittuneisuuteen liittyy monta myyttiä.

Naisten ja miesten osakevalinnoissa on nähtävissä jonkin verran eroja. Euroclear Finlandin mukaan naiset ovat sijoittaneet miehiä enemmän muun muassa sellaisiin yhtiöihin kuin Marimekko, Stockmann, Elisa, Musti ja Orion. Miehet ovat taas selvästi enemmistönä esimerkiksi peliyhtiöiden ja muiden pienten ja vähemmän tunnettujen yhtiöiden omistajaluetteloissa.

Tätä on selitetty sillä, että naiset sijoittaisivat enemmän tuttuihin ja helposti ymmärrettäviin yhtiöihin, mutta Handelsbankenin Munkkiniemen konttorin sijoitusjohtaja Päivi Toppari pitää tätä vanhentuneena näkemyksenä.

– Naiset ovat erittäin valveutuneita sijoittajia ja sijoituspäätökset perustuvat faktatietoon: sijoituskohteen tuloksentekokykyyn, tulevaisuuden näkymiin ja vastuullisuuteen, ei pelkästään tunteisiin.

Handelsbankenin Munkkiniemen konttorin sijoitusjohtaja Päivi Toppari

Handelsbankenin Munkkiniemen konttorin sijoitusjohtaja Päivi Toppari

Toppari kiistää kategorisoinnin, että naiset sijoittaisivat enemmän tunteella kuin miehet. Hänen mielestään naiset ovat sijoittajina vain aavistuksen varovaisempia kuin miehet.

Miesten ja naisten erot ovat Handelsbankenin sijoitusjohtajan pitkäaikaisen näkemyksen ja kokemuksen mukaan muutenkin varsin pieniä. He myös sijoittavat yhtä lailla niin yksittäisiin osakkeisiin kuin rahastohinkin. 

Topparin mielestä naiset saattoivat jopa säikähtää vähemmän koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamia pörssilaskuja.

– Naisasiakkaamme tuntuvat suhtautuvan varsinkin tämänvuotiseen markkinaheiluntaan rauhallisesti. Taustalla vaikuttaa varmasti kahden vuoden takainen stressitesti, joka koettiin koronapandemian aiheuttaman markkinaromahduksen seurauksena, mutta myös huolella laadittu sijoitussuunnitelma.

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 3/2022.

Lue koko juttu

Millaisia puhe- ja ajattelutapoja naiset käyttävät keskustellessaan sijoittamisesta? Lue koko juttu toukokuun Viisas Raha -lehdestä.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan sen sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"