Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Moni jää turhaan hankalaan välikäteen – vuokrasopimus on tarvittaessa helppo päättää nopeasti

Moni asuntosijoittaja ja vuokralainen unohtaa hyödyntää sopimusvapautta, kun on kyse määräaikaisesta vuokrasopimuksesta tai pitkästä irtisanomisajasta.

Niin vuokranantajat kuin vuokralaisetkin pitävät usein vuokrasopimuksen määräaikaisuutta tai irtisanomisaikaa kiveen hakattuna. Vuokrasopimus on kuitenkin helppo päättää tarvittaessa aiemminkin, esimerkiksi remontin vuoksi, jos osapuolet ovat asiasta yhteisymmärryksessä.

Vuokrasopimuksen päättämissopimuksella vuokrasuhteen voi päättää ilman lain pakottavia irtisanomisaikoja. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Vilponen kertoo, että päättämissopimuksella vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokrasuhteen päättymisestä haluamanaan ajankohtana, vaikka heti.

− Elämäntilanteet voivat muuttua joskus nopeasti, jolloin laissa määritelty irtisanomisaika saattaa tuottaa käytännön ongelmia. Päättämissopimus on usein hyvä ratkaisu yllättäviinkin tilanteisiin, sillä sen sisällöstä voidaan sopimusvapauden nojalla vapaasti sopia, Vilponen sanoo.

Ajankohdan lisäksi päättämissopimuksella on mahdollista sopia esimerkiksi päättämiseen liittyvästä korvauksesta tai siitä, ettei korvauksia makseta. Sopimusvapaus mahdollistaa joustavasti hyvin erilaisia vaihtoehtoja.

Mustaa valkoiselle

Päättämissopimus kannattaa kuitenkin tehdä kirjallisesti. Erillistä asiakirjaa ei välttämättä tarvita, vaan myös tekstiviesti- tai sähköpostikirjeenvaihto riittää sopimiseen. Pääasia on, että sopimus on riittävän selkeä ja siitä käy ilmi osapuolten välinen tahtotila.

− Se, että on mustaa valkoisella, on molempien osapuolten etu, jolla minimoidaan jälkikäteiset erimielisyydet, Vilponen sanoo.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"