Lehti suomalaiselle sijoittajalle

OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari kertoo, että osakemarkkinoilla odotetaan tänä vuonna jonkinasteista positiivista kehitystä. Kuva: OP

Miltä näyttää sijoitusvuosi 2024? Asiantuntija: Nämä asiat on tärkeä tiedostaa

Pörssit ympäri maailmaa avasivat uuden vuoden maltillisesti laskettelemalla. Asiantuntija kutsuu sitä vain värinäksi eikä näe taloudessa isojen tekijöiden muuttuneen suuntaan tai toiseen.

Viime vuosi oli sijoittajille vaiherikas, ja yhtiövalinnoilla oli suuri vaikutus sijoittajan saamiin tuottoihin, vaikka vuosi päättyikin laaja-alaiseen ralliin. Alkuvuoden 2024 liikkeissä on nähtävissä rotaatiota eri toimialojen välillä, kun rahaa virtaa muille sektoreille poispäin viime vuoden voittajista eli teknologian jättiläisistä. 

Kun tuotot on nollattu, asemoidutaan uudelleen ja mietitään, mitkä voisivat nyt olla kannattavia sijoituskohteita. Positiivista apua osakemarkkinoille odotetaan korkojen laskusta. 

− Jonkinasteista positiivista kehitystä osakemarkkinoilla odotetaan tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä oleellista on ennen kaikkea se, kuinka korkonäkymät kehittyvät ja milloin koronlasku alkaa realisoitua. Se tulee olemaan hyväksi talouskehitykselle ja osakkeista maksettaville arvostuskertoimille, sanoo OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari.

Orastavia merkkejä on jo näkyvissä siitä, että teollisuuden vire alkaisi vähitellen elpyä. Se on Saaren mukaan osakemarkkinoille hyvä asia etenkin Suomessa, jossa on paljon teollisia yhtiöitä. 

− Sijoittajan kannattaa seurata edelleen aika pitkälle samoja asioita kuin viime vuonna, hän sanoo viitaten muun muassa taustalla vaikuttaviin aseellisiin konflikteihin.

Yleisesti markkinat suhtautuvat niihin rauhallisesti alkushokin jälkeen, mutta asiaa kannattaa seurata, sillä aina on mahdollista, että tilanteet lähtevät eskaloitumaan. 

− On myös tärkeää tiedostaa jo etukäteen, millaisille geopoliittisille riskeille kukin yhtiö tai toimiala on altistunut, Saari lisää.

USA:n vaaleilla vaikutusta vasta loppuvuodesta

USA:n presidentinvaalit sen sijaan ovat vasta loppuvuonna, eikä Saari usko, että markkinat toistaiseksi vielä kiinnittävät asiaan paljon huomiota. Voimasuhteet vaalispekulaatioissa ehtivät muuttua moneen kertaan. Vasta lähempänä marraskuun vaalipäivää aiheesta tulee kuitenkin todennäköisesti merkittävä ajuri. 

− Aletaan puntaroida mistä eri teemoista ja eri sektoreihin liittyvistä asioista ehdokkaat puhuvat ja kuinka valinta voisi vaikuttaa mihinkin toimialaan, Saari sanoo.

Aasian markkinoista on ollut hiljattain julkisuudessa jonkin verran puhetta. Saaren mukaan Aasia on sijoittajille hiukan kaksijakoinen asia. Hän sanoo hinnoittelun olevan tällä hetkellä halpaa ja houkuttelevaa etenkin Kiinassa, mutta maan talousnäkymät ovat melko vaikeat esimerkiksi kiinteistösektorilla. Saari kehottaakin sinne tähyileviä olemaan aika lailla varpaillaan:

− Geopoliittinen nokittelu USA:n ja Kiinan välillä on ilmeistä. On mahdollista, että välit menevät entuudestaan heikommaksi, mikä kasvattaisi poliittisia riskejä Kiinan-sijoituksille, Saari sanoo. 

− Vaikka halvalta näyttääkin, kannattaa siis ainakin tiedostaa riskit.
 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"