Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Listaamattomalla markkinalla iso paino suomalaisten eläkeyhtiöiden salkuissa

Suomalaisten työeläkeyhtiöiden salkuissa vaihtoehtoisten sijoitusten omaisuusluokka muodostaa noin kolmanneksen sijoituksista.
 

Vaihtoehtoisia sijoituksia ovat periaatteessa kaikki muut kuin listattuihin osakkeisiin ja listattuihin korkoinstrumentteihin tehdyt sijoitukset.

– Suomalaisille työeläkeyhtiöillä tämän tyyppiset sijoitukset ovat noin kolmannes, jopa 40 prosenttia sijoitussalkusta, eli se on aivan tavallista sijoitustoimintaa. Siinä katsannossa omaisuusluokan kutsuminen vaihtoehtoiseksi on vähän hassu termi, OP Varainhoidon vaihtoehtoisten sijoitusten sijoitusjohtaja Erkko Ryynänen sanoo.

Suomalaisilla työeläkeyhtiöillä on sijoitusvarallisuutta yli 250 miljardia euroa, joten kolmannes siitä on iso potti. Ryynänen arvioi sen osuuden kansainvälisesti vertaillen korkeaksi.

– Uskaltaisin sanoa, että suomalaisten eläkeyhtiöiden allokaatiot vaihtoehtoisiin sijoitusluokkiin ovat huomattavasti korkeampia esimerkiksi keskieurooppalaisiin tai brittiläisiin eläkesäätiöihin verrattuna. Tosin harvasta maasta saa niin hyviä tilastoja kuin Suomesta. Telalla on hyvät tilastot allokaatiosta omaisuusluokittain, mutta myös tuotoista, hän sanoo.

Private Equity on tuottanut parhaiten

Vaihtoehtoisten sijoitusten omaisuusluokasta suurin osuus on Private Equity -sijoituksilla, mikä tarkoittaa listaamattomiin yritykseen tehtyjä sijoituksia. Se on myös pitkällä aikavälillä parhaiten tuottanut omaisuusluokka.

Suomalaisten työeläkeyhtiöiden keskimääräiset vuotuiset tuotot vuoden 2010 alusta lukien ovat olleet Private Equity -sijoituksissa yli kaksinkertaiset (14,9 %) noteerattuihin osakkeisiin (7,2 %) verrattuna. Suorat kiinteistösijoitukset tuottivat eläkeyhtiöille samana aikana keskimäärin 5,1 prosentin ja korkosijoitukset keskimäärin 2,3 prosentin vuosituottoja. Hedge

Fund -sijoitusten vuosituotot olivat keskimäärin 5,8 prosenttia.

– Vaihtoehtoisten sijoitusten omaisuusluokan sisällä nimenomaan Private Equity on vastannut isolta osalta työeläkeyhtiöiden tuottokehityksestä. Ero muiden omaisuusluokkien tuottoihin on aika huima, Ryynänen arvioi.

Yksityisten TyEL-eläkeyhtiöiden vuosituotot

Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat tuottaneet parhaiten eläkeyhtiöiden sijoitussalkuissa. Lähde: OP Ryhmä

Avaa kuva selaimessa 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"