Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Osakekurssin palautumiseen vaikuttavat monet tekijät, muun muassa yhtiön tuloskunto. Kuva: iStock

Kuinka kauan osinkodippi kestää?

Osinkojen maksun jälkeen yhtiön kurssi lähtökohtaisesti putoaa. Mutta kuinka kauan sen palautuminen kestää? Asiantuntija vastaa.

Kannattaako osakkeista luopua osingonmaksun jälkeen? Osinkojen maksun jälkeen pörssikurssi lähtökohtaisesti putoaa. Kysyimme asiantuntijalta, kuinka pitkään kurssipudotus kestää.

”Kun yhtiön osinko irtoaa, tulisi yhtiön markkina-arvon laskea osingon verran. Tämä johtuu siitä, että yhtiön nettovarallisuus laskee osingon verran. Ellei markkina-arvo laske, nousee ainakin yhtiön P/B-tunnusluku.

Loogista olisi, että yhtiön pörssikurssi on palautunut viimeistään silloin, kun uutta tulosta on syntynyt osingon verran. Tähän taas vaikuttaa osingon suuruus tulokseen nähden. 

Loogista olisi, että yhtiön pörssikurssi on palautunut viimeistään silloin, kun uutta tulosta on syntynyt osingon verran.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että keskivertoyhtiön kurssi palautuu osingon irtoamispäivää edeltävälle kurssitasolle noin kahdessa kuukaudessa, mutta tähän vaikuttavat erittäin monet tekijät, esimerkiksi osinkodippipäivän markkinaolosuhteet, osinkotuotto, yleiset markkinaolosuhteet osingon irtoamisen jälkeen ja yhtiön tuloskunto. 

Kauppalehden tilastojen mukaan vuonna 2021 kurssit palautuivat selvästi nopeammin, jopa 10–20 pörssipäivässä. Keväällä 2021 pörssi nousi muutenkin vahvasti, mikä selittää tämän. Samoista tilastoista voidaan havaita, että mitä syvempi osinkodippi, eli mitä suurempi osinkotuotto on ollut, sitä kauemmin palautuminen on kestänyt. Tämä on ollut myös oma näppituntumani asiasta jo monta vuotta.”

Vastauksen antoi Ghost Investorin sijoitusvalmentaja Sven-Eric Holmström.

Osakesäästäjänä saat enemmän

Osakesäästäjien jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"