Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kryptojen suosio on kasvanut – varo uudenlaista huijausta

Kryptovaluutat ovat hiukan kasvattaneet suosiotaan sijoituskohteena. Myös kryptoihin liittyvät huijaukset ovat yleistyneet.

Suomalaisten kiinnostus sijoittaa kryptovaluuttoihin on kasvanut hieman. Nordean tutkimuksen mukaan kuudella prosentilla suomalaisista on tällä hetkellä varallisuutta kryptovaluutoissa. Kaksi vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa kryptovaluuttasijoittajien osuus oli neljä prosenttia.

Kryptosijoittajien joukossa korostuvat korkeita tuottoja hakevat ja korkeaa riskiä sietävät miehet. 

Nordean kehitysjohtaja Tanja Eronen muistuttaa hajauttamisen tärkeydestä.

– Moni kryptosijoittaja kokee, että hajauttaminen on sitä, että hajauttaa useisiin eri kryptovaluuttoihin, hän sanoo.
Hänen mukaansa kryptoihin liittyvät sijoitushuijaukset ovat lisääntyneet valtavasti. Tyypillisessä huijauksessa sijoittajalle soittaa englantia puhuva henkilö, joka tarjoaa ”voittavaa sijoitustaktiikkaa”. Sitä varten täytyy avata tili kansainväliseen pankkiin. Soittaja tarjoutuu avustamaan alkuun pääsemisessä, mutta puhelun aikana koneelle asennetaankin etähallintaohjelma. 

Sijoittaja näyttää kuitenkin saavan käyttöönsä järjestelmän, josta voi seurata, kuinka sijoitukset kehittyvät. Kehitys näyttää hyvältä. Etähallintaohjelman avulla huijarit kuitenkin vievät sijoittajan varat.

– Tällainen huijaustyyppi korostuu todella voimakkaasti. Jos luvataan liian paljon, kannattaa suhtautua hyvin skeptisesti, Eronen sanoo.

– Toivoisin sijoittajille tuntosarvia.

Eronen huomauttaa, että kaikkein korkeariskisimmissäkään sijoituskohteissa tuotto yltää harvoin yli kahdeksan prosentin.
 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"