Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Epävarmuus hiljensi pörssin – Korot ja Nokia nousivat suosituimmiksi

Suomalaissijoittajat ostivat maaliskuussa erityisesti lyhyen koron rahastoja ja Nokiaa. Pankkisektorin yllä leijuva epävarmuus kuitenkin hillitsi kaupankäyntiä.

Korkorahastot tarjosivat huhtikuussa kohtuullisen hyviä tuottoja, niin kehittyville markkinoille sijoittavien rahastojen kuin euroalueen yrityslainoihinkin sijoittavien rahastojen osalta.

Lyhyen koron rahastot kiinnostivatkin suomalaissijoittajia huhtikuussa. Finanssiala ry:n mukaan niihin sijoitettiin yhteensä 585 miljoonaa euroa huhtikuun aikana. Kaikkiaan Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa 709 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Pitkän koron rahastoista ja vaihtoehtoisista rahastoista suomalaiset nostivat huhtikuussa varoja enemmän kuin sijoittivat uusia.

− Eurooppaan sijoittavan osakerahastoluokan 12 kuukauden tuotto oli pitkästä aikaa positiivinen. Euroalueen talouskasvu on alkuvuonna pitänyt pintansa kiristyneestä rahapolitiikasta huolimatta, johtava asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä sanoo.

− Euroopassa energiakriisi jäi lyhyeksi ja euroalueen kokonaisinflaation hidastuminen selittyykin lähes täysin laskeneilla energiahinnoilla. Korona-aikana syntyneet säästöt ovat kuitenkin loppumassa, ja ostovoiman heikkeneminen heijastuu talouteen. Kuluttajat ovat siirtyneet tavaroista palveluiden ostamiseen.

Nokia oli ostetuin

Suoria osakesijoituksia tehneiden suosikiksi nousi huhtikuussa Nokia, kertoo Nordnet. Sen asiakkaat tankkasivat Nokiaa huhtikuussa 44 miljoonalla eurolla.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski 20,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kappalemääräisesti kauppoja oli 34,4 prosenttia vähemmän. Huhtikuu oli pörssissä myös selvästi maaliskuuta hiljaisempi – maaliskuu tosin oli pörssin kiivain ostokuukausi sitten koronakevään 2020.

− Helsingin pörssin yleisindeksi jäi huhtikuun lopussa lähes samalle tasolle kuin maaliskuun lopussa. Kuukausi alkoi lievästi nousujohteisena, mutta kääntyi loppua kohden lievästi laskevalle uralle kansainvälisen pankkisektorin epävarmuuksien nostaessa jälleen päätään, Nordet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.

− Nokian osake laski huhtikuussa jopa 15 prosenttia päätyen alimmalle kurssitasolleen sitten kevään 2021. Selvä kurssilasku aktivoi yksityissijoittajat ostolaidalle.

Nokian lisäksi suomalaissijoittajat ostivat huhtikuussa myös UPM-Kymmeneä, Sampoa ja Metsä Boardia. Ulkomaisten osakkeiden suosikki oli edelleen Tesla.

Huhtikuun myydyimpiä osakkeita olivat Wärtsilä, ostotarjouksen saanut Uponor ja Qt Group.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"