Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kone on yksi suomalaisten suosikkiosakkeista. Kuva: iStock

Dansken Turtiainen: Yksittäisten sijoituskohteiden valintaan kiinnitetään liikaa huomiota

Suomalaisten rahankäyttöä ja sijoittamista ohjaa kaksi perisyntiä, joista voi ja kannattaa pyrkiä eroon.

Danske Bankin sijoitusneuvonnan, -palveluiden sekä tuotteiden kehitystehtävissä työskentelevän sijoituspäällikkö Timo Turtiaisen mukaan yksi keskeinen suomalaisten sijoitusvirhe on se, että ei sijoiteta, vaan pidetään rahoja ”turvassa” nollakorkoisilla käyttötileillä.

– Se on vain näennäistä turvaa, kun inflaatio syö mahdollisuuden ostovoiman pitkäjänteiseen kasvattamiseen ja riittävän varallisuuden kerryttämiseen tulevaisuudessa eteen tuleviin tarpeisiin ja hankintoihin.

Liiallinen turvallisuushakuisuus voi johtaa siihen, että käytettävissä olevilla varoilla ei saada sitä vaikutusta, joka mahdollistaisi mahdollisimman pitkälle toiveiden mukaisen elämän ja valinnan vapauden eri tilanteissa.

Ruotsalaisia pidetään suomalaisia innokkaampina sijoittajina. Ruotsissa on pitkät sijoittamisen perinteet ja halukkuus kasvattaa varallisuutta sitä kautta.  Ne suomalaiset, jotka eivät sijoita, mainitsevat usein ylimääräisen rahan puutteen tai osaamattomuuden syiksi olla sijoittamatta.

Maantieteellinen hajauttaminen on kaiken a ja o

Koronavuosi ja osakesäästötilin lanseeraus näyttävät kuitenkin ainakin osittain vauhdittaneen suomalaisten osakesijoittamista. Mutta kun lähdetään sijoittamaan ja kasvattamaan varallisuutta, seuraava virhe on usein puutteellinen hajauttaminen.

Turtiainen muistuttaa, että pitkäjänteisessä salkunhallinnassa hajautus eri omaisuusluokkien välillä on keskeistä.

– Minkään yksittäisen kohteen ei pitäisi olla keskiössä, vaan riittävän laaja hajauttaminen on sijoitusstrategian lähtökohta.

Yleensä sijoittajilla on kuitenkin taipumusta sijoittaa liikaa kotimarkkinoille.

– Me lähdemme siitä, että salkun rakentaminen on globaalia toimintaa. Maantieteellinen hajauttaminen mahdollistaa myös paremman toimialakohtaisen hajauttamisen, kun esimerkiksi Suomesta ei löydy juuri vaihtoehtoja sijoittaa teknologiasektorin suuryrityksiin tai kansainvälisiin kuluttajabrändiyhtiöihin.

Turtiaisen mukaan yksittäisten sijoituskohteiden valintaan kiinnitetään muutenkin liikaa huomiota.
– On olemassa tutkimuksia* siitä, että omaisuusluokkien valinta on lopulta keskeisin tekijä, joka vaikuttaa sijoitusten tuottoon.

* Omaisuusluokkien välinen jakauma määrittää noin 90 % sijoituksen tuotosta. Vastaavasti vain 10 % perustuu yksittäisten arvopapereiden valintaan, markkina-ajoitukseen tai muihin vastaaviin tekijöihin. (Ibbotson, Kaplan, 2001; Brinson, Hood, Beebower, 1995.)

Koko juttu on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 4/2022.

Lue koko juttu

Miten meemiosakkeet vaikuttavat sijoituskäyttäytymiseen? Onko buy and hold oikeasti toimiva strategia? Lue koko juttu kesäkuun Viisas Raha -lehdestä.

Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan kesäkuun lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.

Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa.

Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"