Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Voi kannattaa erottua. Lemmikki on monelle vuokralaiselle tärkeä perheenjäsen. Kuvituskuva: iStock

Asuntosijoittaja, näin rakennat hyvän vuokrasuhteen – 5 vinkkiä

Asuntosijoittajan kannattaa pitää kiinni hyvästä vuokralaisesta. Sanna Hughes antaa vinkit toimivaan vuokrasuhteeseen.

Trendi suosii nyt vuokra-asumista. Tässä Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin 5 vinkkiä hyvän vuokrasuhteen luomiseen.

1.    Avoimuus ja luottamus luovat pohjan hyvälle vuokrasuhteelle. Hyvä vuokranantaja on helposti lähestyttävissä ja reagoi vuokralaisen yhteydenottoihin ripeästi. Silloin myös vuokralainen on yhteydessä matalalla kynnyksellä ja ilmoittaa esimerkiksi havaitsemistaan puutteista.

2.    Vuokranantajan kannattaa pitää asunnosta hyvää huolta. Jos asunto on siisti ja hyvässä kunnossa, myös vuokralainen todennäköisemmin pitää siitä hyvää huolta. Vuokralaisen sitoutumista voi edesauttaa myös avoin suhtautuminen vuokralaisen toiveisiin. Esimerkiksi astianpesukoneen asentaminen voi nostaa asunnon viihtyisyyttä vuokralaisen näkökulmasta merkittävästi.

3.    Hyvä vuokrasopimus on selkeä ja ehdoiltaan tasapainoinen. Vuokranantajan kannattaa käydä sopimuksen tärkeimmät kohdat läpi yhdessä vuokralaisen kanssa, jotta molemmat sopimusosapuolet varmasti ymmärtävät, mitä on sovittu.

4.    Vuokrasuhteen ehdoilla voi myös erottautua. Esimerkiksi lemmikki on monelle vuokralaiselle tärkeä perheenjäsen. Sallimalla lemmikit vuokranantaja laajentaa potentiaalisten vuokralaisten joukkoa ja voi saada hyvinkin pitkäaikaisen ja sitoutuneen vuokralaisen.

5.    Asuntoon tehdään yhdessä alku- ja lopputarkastus, joka dokumentoidaan kirjallisesti. Huolellisesti tehty alku- ja lopputarkastus on tärkeä sekä vuokralaisen että vuokranantajan oikeusturvan kannalta. Alkutarkastuksen yhteydessä vuokranantajan voi samalla käydä läpi ja opastaa vuokralaiselle asunnon tärkeimmät huoltotoimenpiteet, kuten lattiakaivon tai liesituulettimen suodattimen puhdistuksen.
 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"