Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Arkiston helmet: Suomalaiset sortuvat yhä samaan tuottoja syövään tunteiluun kuin kymmenen vuotta sitten

Tässä Viisaan Rahan juttusarjassa paneudumme arkistojen aarteisiin ja selaamme esiin muistoja vuosien takaa.
 

 

Suomalaiset pitävät suomalaisista osakkeista. Nordean tutkimuksen mukaan suomalaisista osakesijoittajista 55 prosenttia omisti pelkästään kotimaisia osakkeita vuonna 2023.

Maantieteellinen hajauttaminen kuitenkin kannattaisi. Viime vuonna osakemarkkinat kehittyivät esimerkiksi Pohjois-Amerikassa 23 prosenttia, Japanissa 16,3 prosenttia ja Euroopassa 10,3 prosenttia, mutta laskivat Suomessa 3,9 prosenttia.
Suomalaisten halukkuudessa pysytellä kotimaisissa osakkeissa tosin ei ole mitään uutta. Sijoituskirjailija ja -bloggari Jari Saarhelo ruoti aihetta kolumnissaan Viisaassa Rahassa 9/2013. Hänkin huomautti, että suomalaisten kannattaisi sijoittaa suurin osa varoistaan Suomen ulkopuolelle.

”Hyviin yhtiöihin sijoittavan pitäisi täyttää salkkunsa yrityksillä, joiden maailmanlaajuinen markkina-asema on raudanluja”, Saarhelo kirjoitti.

”Pelkästään suomalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on tuottoja syövää tunteilua. Kotimaisten osakkeiden liiallinen suosiminen on lukuisissa tutkimuksissa havaittu psykologiseksi virheeksi.”

Saarhelo nostaa myös esiin tärkeän pointin siitä, että suoraan ulkomaisiin osakkeisiin sijoittavan kannattaa kuitenkin ottaa etukäteen selville, millaista paperityötä sijoittaminen vaatii.

”Suomen valtiolla on kaksinkertaisen verotuksen poistava verosopimus melkein kaikkien länsimaiden ja monien kehittyvien maiden kanssa. Käytännössä kannattaa kuitenkin selvittää etukäteen oman osakevälittäjän kanssa, että paperityöt kohdemaahan hoituvat ja mitä palvelu maksaa.”

On paikallaan myös mainita, että moni sijoittaja kyllä hajauttaa varojaan maantieteellisesti, rahastojen kautta: Nordean tutkimuksen 43 prosentilla suomalaisista on rahastosijoituksia. Suurin osa suomalaisten varallisuudesta on kuitenkin yhä säästö- tai käyttötilillä.
 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"