Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Noin viidennes vuokranantajista on ottanut itse yhteyttä vuokralaiseen poikkeustilanteen vuoksi.  

Yksityisiä asuntosijoittajia ei pelota hintojen lasku - kolmannes saattaa harkita uusia kauppoja

Tuoreen kyselyn mukaan vain 10 prosenttia asuntosijoittajista arvioi joutuvansa ehkä myymään asunnon, jos vuokranmaksu katkeaa pidemmäksi aika. Vuokranantajat ovat laittaneet vuokrankorotukset jäihin ja noin 8 prosenttia vastanneista on jo alentanut vuokraa. 

Suomen Vuokranantajien kyselyyn vastanneista yksityisitä vuokranantajista yli 98 prosenttia ei aio myydä sijoitusasuntoaan koronavirusepidemian vuoksi ja puolet vastanneista ei koe koronaviruksesta johtuvan hintojen laskun vaikuttavan mitenkään heidän toimintaansa. 

– Noin 10 prosenttia vastaajista kuitenkin näkee, että jos vuokranmaksu katkeaa pidemmäksi aikaa, saattaa edessä olla myös asunnon myynti, Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.

– Yli kolmannes harkitsisi jopa uuden sijoitusasunnon hankintaa, mikäli asuntojen hinnat laskisivat. Kyselyn perusteella ei kriisillä ole dramaattisia vaikutuksia yksityisten vuokranantajien toimintaan isossa kuvassa, jos kriisi saadaan loppukesään mennessä taltutettua.

Kyselyn perusteella asuntojen vuokranmaksussa ei vielä huhtikuussa ole ilmennyt suurempia ongelmia koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kriisin takia. Noin 81 prosenttia kyselyyn vastanneista yksityisistä vuokranantajista vastaa, että huhtikuun vuokra on maksettu vuokrasopimuksen mukaisesti. Vastanneista 11 prosenttia on tehnyt vuokralaisen kanssa maksusuunnitelman koronavirusepidemiasta johtuen.

– Vuokralaisen on aina hyvä olla yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin, jos haasteita tulee, Viljamaa neuvoo. 

Noin viidennes vuokranantajista on ottanut itse yhteyttä vuokralaiseen poikkeustilanteen vuoksi.  

– Sosiaaliturva auttaa esimerkiksi lomautustilanteessa. Jos vaikeuksia maksaa vuokra silti ilmenee, on maksusuunnitelman teko on aina parempi kuin esimerkiksi pikavippikierteeseen joutuminen, Viljamaa jatkaa. 

Vuokranantaja ei voi aina joustaa

Noin 11 prosenttia kyselyyn vastanneista on tehnyt maksusuunnitelman vuokralaisen kanssa. Joka kuudes vuokranantaja kertoo, ettei vuokrassa ole jouston varaa.

– On hyvä ymmärtää, että yksityinen vuokranantaja on tyypillisesti tavallinen palkansaaja, joka on itsekin mahdollisesti joutunut lomautetuksi kriisin vuoksi. Sellaisessa tilanteessa mahdollisuudet joustaa ovat rajalliset. Pääsääntöisesti yksityiset vuokranantajat hakevat ratkaisuja ongelmiin tilanteessa kuin tilanteessa, Viljamaa toteaa. 

Kyselyn mukaan vuokranantajat ovat laittaneet vuokrankorotukset jäihin kriisin vuoksi ja noin 8 prosenttia vastanneista on alentanut vuokraa. 

– Vastanneista yksityisistä vuokranantajista lähes 80 prosenttia ei aio tehdä sopimuksen mukaisia korotuksia kriisin aikana. Tämä on tärkeä tapa kantaa  yhteiskuntavastuuta. Vastaukset kertovat, että hyvistä vuokralaisista ja hyvästä vuokrasuhteesta halutaan pitää kiinni.

Pitkittyessään ongelmat vuokranmaksussa vaikeuttavat vuokranantajien tilannetta, sillä sijoitusasunnon kulut juoksevat normaaliin tapaan.  

– Taloyhtiöiden vastikkeet erääntyvät tavalliseen tapaan, Viljamaa muistuttaa.  

Suomen Vuokranantajat toteutti kyselytutkimuksen koronavirusepidemian vaikutuksista yksityisille vuokranantajille. Kyselyyn osallistui 2203 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 6.4.-8.4.2020. 

Lisää aiheesta:

Vuokranantajat: "Pidä pää kylmänä ja kommunikoi ahkerasti"

Asuntomarkkinat saattavat päästä säikähdyksellä

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Vuokranantaja huolehdi vakuutuksista - viisi harhaluuloa sijoitusasunnon vakuuttamisesta

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

 

Lisää aiheesta "Oma talous"