Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Onneksi suomalaiset ovat myös oppineet, että jokaisesta klikkiotsikosta ei kannata hermostua, S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen sanoo.

Yhdistelmärahastot houkuttelivat sijoittajia viime vuoden lopussa

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhdistelmärahastot saivat yli 40 000 uutta osuudenomistajaa. Yhdistelmärahastojen arvot kohosivat keskimäärin noin 2,8 prosenttia loka-joulukuussa.

S-Pankin neljä kertaa vuodessa ilmestyvästä Rahastopörssi-selvityksen mukaan yhdistelmärahastot saivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yli 40 000 uutta osuudenomistajaa. Lisäys on suurin lähes viiteen vuoteen. Kaikkiaan noin miljoona suomalaista sijoittaa erilaisiin rahastoihin.

S-Pankin päästrategin Lippo Suomisen mukaan vuosi 2019 käynnistyi synkkien odotusten vallassa, kun sijoittajat toipuivat loppuvuoden 2018 pörssilaskusta ja pelkäsivät taantumaa. Lopulta vuosi oli hänen mukaansa kuitenkin täynnä iloisia yllätyksiä.

– Talouskasvun hidastuminen jäi meillä ja muualla vähäiseksi, mikä siivitti sijoitusmarkkinat poikkeuksellisen ripeään nousuun, Suominen sanoo.

– Osakkeet tuottivat 20–30 prosenttia markkinoista riippuen, ja korkojen painuttua yhä alemmas joukkolainatkin tuottivat kymmenen prosentin molemmin puolin. Yhdistelmärahastot hyötyivät molempien omaisuuslajien hyvästä vedosta ja niiden arvot nousivat keskimäärin lähes 15 prosenttia viime vuonna.

Näin eri rahastoluokat tuottivat.  Lähde: Suomen Sijoitustutkimus: Rahastoraportti

Suominen muistuttaa rahastojen suosion kasvaneen vakaasti jo pitkään. Vuonna 2010 yhdistelmärahastoissa oli runsaat puoli miljoonaa osuudenomistajaa. Kymmenessä vuodessa osuudenomistajien määrä on tuplaantunut, sillä nyt heitä on yhdistelmärahastoissa jo reilut 1,1 miljoonaa.

– Kasvuvaraa toki on aina, mutta olemme olleet jo pitkään hyvällä tiellä, Suominen toteaa.

 

Säästäjien määrä yhdistelmärahastoissa. Lähde: Suomen Sijoitustutkimus: Rahastoraportti

Sijoitusmyönteisyys on Suomessa nousussa. Tämä näkyi myös EVAn tuoreessa kyselyssä, jossa 62 prosenttia vastaajista arvioi sijoittamisen olevan hyvä keino lisätä vaurautta.

– Viime vuodet ovat kerta toisensa jälkeen opettaneet, että osakkeiden nousu ei helpolla katkea, ja onneksi suomalaiset ovat myös oppineet, että jokaisesta klikkiotsikosta ei kannata hermostua, Suominen sanoo.

Yhä useampi on kuukausisäästäjä

– Kuukausisäästäminen poistaa sijoittajalta liiallista huolta markkinatilanteesta, sillä sijoitus lähtee tililtä automaattisesti. Samalla kuukausisäästäminen hajauttaa sijoituksia ajallisesti, mikä pienentää pettymysten riskiä. 

– Toinen vahvasti kasvava, sijoittamiseen ohjaava uudistus on mikrosäästäminen, jossa ohjataan ennalta päätetty summa yhdistelmärahastoon jokaisen korttiostoksen yhteydessä. Lisäksi markkinoille on tullut uusia, entistäkin edullisempia yhdistelmärahastoja, mikä houkuttaa säästämään. Yhdistelmärahastojen vahva suosion kasvu osoittaa, että sijoittajat kaipaavat hyvin hajautettuja ja helppoja avaimet käteen -ratkaisuja, Suominen sanoo.

 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"