Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Mökkilomasta nautiskelu ei edellytä loma-asunnon omistamista, vaan vuokraamisesta on tullut yhä suositumpaa.

Yhä useampi haaveilee vaivattomasta lomasta vuokramökillä – pidä kiirettä – helmet varataan jo syksyllä

Trendikäs lähimatkailu, oman mökin kustannuksilta ja työleiri-meiningiltä välttyminen sekä vaihtelunhalu ovat kasvattaneet vuokraamisen suosiota. Halutuimmat mökkiajat kuitenkin napataan heti alkusyksystä.

Suomalaiset ovat mökkikansaa, mutta yhä useammat haluavat oman mökin sijaan vuokrata sen loma-ajaksi. Verkkopalvelu Nettivuokrauksen selvityksen mukaan mökkivuokrausten määrä on kasvanut viime vuosina yli kymmenen prosentin vuosivauhtia. Tilastot perustuvat saman yhtiön Nettimökki-palvelun tietoihin.

Vajaassa kymmenessä vuodessa mökkien vuokrausmäärä on lähes viisinkertaistunut. Viime vuonna palvelussa vuokrattiin 44 026 mökkiä, kun vuonna 2009 määrä oli 9 406 vuokrausta. Tänä vuonna on tehty jo 32 078 mökkivuokrausta, mikä on yli 19 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Mökkilomasta nautiskelu ei enää edellytä loma-asunnon omistamista. Vuokramökeillä voi tutustua täysin uusiin paikkoihin ja välttyy oman mökin työleireiltä, Nettivuokrauksen tuotepäällikkö Linda Tverin kertoo.

Muutosta selittävät muun muassa yleinen taloustilanne sekä internet-varausten ja lähimatkailun suosio. Tilastojen perusteella suomalaiset haluavat tehdä itse matkajärjestelynsä etenkin kotimaan matkojen osalta.

– Digitaaliset kanavat ovat helppoja sekä mökin omistajalle että vuokralaiselle. Yhdessä paikassa voi vertailla vaihtoehtoja ja hoitaa ennakkojärjestelyt, Tverin toteaa.

Yllättävä huippukausi

Vuokramökkejä varattiin viime vuonna Nettivuokrauksen tilastojen mukaan erityisesti syksyllä ja tammikuussa. Syksyllä varauksia tehdään lähikuukausien lisäksi jouluksi sekä talvilomalle ja seuraavalle kesäkaudelle.

– Kesälomien jälkeen aletaan nopeasti suunnitella ja varata seuraavia lomia. Parhaat menevät päältä. Mökkeilijät arvostavat yleensä mahdollisimman lyhyttä ajomatkaa, hyvää varustetasoa ja sijaintia.

Yllättäen viime vuoden suosituin vuokramökkeilykuukausi oli maaliskuu. Parhaimpana mökkeilykautena tunnettu heinäkuu jäi toiselle sijalle, joulukuu oli kolmas.

Asiaa selittää, että viime vuonna osa koulujen talvilomista ajoittui helmi-maaliskuun vaihteeseen ja pääsiäinenkin osui maaliskuulle. Talvella suunnataan paljon esimerkiksi laskettelukeskusten läheisyyteen.

– Parasta mökkeilyssä on se, ettei lomalle tarvitse lähteä välttämättä pitkäksi aikaa tai ajaa kauas. Hiihtokeskuksia, kansallispuistoja ja muita upeita paikkoja löytyy kaikkialta Suomesta. Lähilomalla ympäristökuormituskin jää yleensä pienemmäksi kuin kaukokohteisiin lennettäessä, Tverin huomauttaa.

Lisää aiheesta "Oma talous"