Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Oman kodin merkitys nousee tämän kriisin keskellä entisestään.

Vuokranantajat: "Pidä pää kylmänä ja kommunikoi ahkerasti"

Koronaepidemian lopulliset vaikutukset ovat vielä sumun peitossa. Hyvin hoidettu vuokrasuhde on hyvä lähtökohta myös kriisitilanteessa. Maksusuunnitelman teko on monelle vuokranantajalle parempi ratkaisu kuin vuokranalennukset.

Kuinka paljon koronavirusepidemian vaikutus näkyy asuntomarkkinoilla, riippuu pitkälti rajoitustoimenpiteiden pituudesta.

– Positiivisessa ennusteessa tilanne olisi kesään mennessä ohi ja talous pääsee toipumaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että jo syksyllä nähtäisiin vastareaktio, jolloin kysyntä tulisi voimakkaana takaisin. Tällöin vaikutukset asuntomarkkinoilla jäisivät pieniksi. Pahimmillaan talous pysähtyy pidemmäksi aikaa ja ongelmat kertautuvat, Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa sanoo. 

– Tärkeää olisi katsoa edelleen pitkäjänteisesti ja toimia oman strategian mukaan. Nopeiden liikkeiden tekemisen aika ei ole nyt. Hyvin hoidettu vuokrasuhde on hyvä lähtökohta myös kriisitilanteessa. Yhteys omaan pankkiin ja vuokralaiseen on tärkeää. Kommunikaation pitää pelata, Viljamaa kehottaa. 

Finanssivalvonta on kevennettyä pankkien pääomavaatimuksia ne ovat tarjoutuneet myöntämään lyhennysvapaita myös kotitalouksille.

– Jos akuuttia tarvetta lyhennysvapaalle ei ole, en suosittele sen hakemista. Lyhennysvapaita kannattaa miettiä vasta siinä vaiheessa, kun sille tulee väistämätön tarve, Viljamaa neuvoo. 

 

Tee ajoissa maksusuunnitelma vuokralaisen kanssa

Suomen Vuokranantajat kannustaa joustoon mahdollisuuksien mukaan.

Tyypillisesti yksityinen vuokranantaja omistaa 1-2 asuntoa ja on aivan tavallinen palkansaaja tai eläkeläinen. 

– Lomautukset tai tulojen väheneminen koskevat myös monia vuokranantajina toimivia ihmisiä.  Toisilla vuokranantajilla on paremmat edellytykset joustaa kuin toisilla, mikä pitää ottaa huomioon. 

Vuokralaiseen kannattaa pitää säännöllisesti yhteyttä.

– Kannattaa pikemmin neuvotella maksusuunnitelmasta hyvissä ajoin kuin kohdata ongelmia vuokranmaksussa yllätyksenä.

– Maksusuunnitelman teko on monelle helpompi ratkaisu kuin vuokranalennukset. Suosittelemme myös pidättäytymään vuokrankorotuksista näin haastavassa tilanteessa. Kaikkien on osallistuttava kriisin hoitoon.

Oman kodin merkitys nousee tämän kriisin keskellä entisestään.

– Käytännössä ihmisten on syytä priorisoida kulutus asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin. Kaikki muu on toisarvoista, Viljamaa alleviivaa. 

Jos etsit nyt uutta vuokralaista, opettele käyttämään digitaalisia palveluja.

– Esimerkiksi videoesittely voi auttaa asunnon näyttämisessä ja vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa myös etänä. 

– Aina voi oppia uutta ja kehittyä myös vuokranantajana. Niin myös tämän kriisin aikana. Vuokra-asumisen yleistyminen ja kaupungistuminen eivät muutu miksikään tämänkään kriisin keskellä. Yksityinen vuokranantaja, joka kriisistä selviää, on tulevaisuudessa entistä vahvempi.

Suomen Vuokranantajat tarjoaa lakineuvontaa jäsenilleen ongelmatilanteissa.

Lisää aiheesta:

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Vuokranantaja huolehdi vakuutuksista - viisi harhaluuloa sijoitusasunnon vakuuttamisesta

”Asuntosijoittajan pikavoittojen aika on ohi”, sanoo salkunhoitaja

Vuokrankorotukseen ei riitä pelkkä ilmoitus – Tässä juristin vinkit vuokranantajalle, kuinka se tehdään oikein

Lisää aiheesta "Oma talous"