Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Laki ei velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta vuokra-asuntoon, eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan, vaikka asiasta olisi erikseen vuokrasopimuksessa sovittu. Kuva: Andrey Popov.

Vuokranantaja huolehdi vakuutuksista - viisi harhaluuloa sijoitusasunnon vakuuttamisesta

Vuokranantajat pitävät yleensä hyvää huolta sijoitusasunnoistaan, mutta eivät ole välttämättä vakuuttaneet niitä itse. Vakuutus toisi kuitenkin lisäturvaa sijoitukselle.


– Ylivoimaisesti yleisin syy vuokranantajalla jättää sijoitusasunto vakuuttamatta itse on luja luotto vuokralaiseen, Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen sanoo. 

Vakuutusyhtiö listasi yleisimmät sijoitusasunnon vakuuttamiseen liittyvistä harhaluuloista. 

”Minulla on niin hyvä vuokralainen, että vahinkoriskiä ei ole”

– Asunto kannattaa ilman muuta vuokrata luotettavan oloiselle henkilölle, mutta vahinkoja voi toki sattua hyvällekin vuokralaiselle. Ja jos teko on tahallinen, korvausta saa vain vuokranantajan omasta vakuutuksesta, Rantanen muistuttaa. 
Ongelma voi syntyä myös naapuriasunnossa. Esimerkiksi yläkerrassa vuotava astianpesukone voi aiheuttaa nopeasti ongelmia myös alakerran asuntoon. Lisäksi taloyhtiössä voi tapahtua palo- tai vuotovahinkoja, jotka aiheuttavat sen, että asunnosta tulee väliaikaisesti asumiskelvoton. Näihin taloudellisiin menetyksiin vuokranantaja voi varautua vain omalla vakuutuksella. 

”Vuokralaisella on jo kotivakuutus asuntoon – sitä on vuokrasopimuksessakin edellytetty”

Moni luottaa vuokralaisen ottavan oman kotivakuutuksen, joka kattaa asunnolle mahdollisesti koituvat vahingot. 

– Monesti näin toki onkin. Vuokranantaja on myös usein sisällyttänyt vuokrasopimukseen vaatimuksen vuokralaisen omasta kotivakuutuksesta, mutta lain edessä tällä ei ole voimaa. Yleisestä harhaluulosta huolimatta laki ei näet velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta vuokra-asuntoon, eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan. 
Ja jos vahinko sattuu, vuokranantaja ei voi lain mukaan velvoittaa vuokralaista käyttämään vakuutustaan vahinkojen kattamiseksi, vaikka tällä kotivakuutus olisikin.

”Taloyhtiölläkin on jo vakuutus, eihän tässä nyt muita vakuutuksia tarvita”     

Jokaisella taloyhtiöllä on kiinteistövakuutus, mutta se korvaa asunnon vahingot pääsääntöisesti perustasoon kuten peruskorjauksen varustelutasoon saakka eikä se siis välttämättä kata kaikkia asunnon vahinkoa, jos esimerkiksi asunnon pintoja on parannettu perustasosta. 

– Osa vuokranantajistakin haluaa sijoitusasuntoonkin muuta kuin peruskaakelia ja ehkäpä parketin muovimaton tilalle. Jos huoneistoa on remontoitu perustasoa laadukkaammilla tuotteilla, vain vuokranantajan oma vakuutus kattaa vahingon sattuessa nämä korotukset.

”Sijoitusasunto on vanha ja huonokuntoinen ja materiaalitkin ovat halpoja” 

Rantanen muistuttaa, että vuokratulon varmistaminen on olennaista heikkokuntoisemmassakin asunnossa. 

– Jos asunto ei ole vahingon takia vuokrauskelpoinen, vuokranantaja voi oman vakuutuksen keskeytysturvan ansiosta turvata vuokratulonsa. 

Lisäksi vuokranantajan vakuutuksen oikeusturva auttaa mahdollisissa riitatilanteissa vuokralaisen, urakoitsijan tai taloyhtiön kanssa. Vastuuvakuutuksella voi puolestaan varautua sijoitusasuntoon liittyviin mahdollisiin vahingonkorvausvelvoitteisiin, esimerkiksi, jos omistaja aiheuttaa taloyhtiölle vahingon asuntoaan remontoidessaan. 

– Näin voi käydä, jos esimerkiksi poraa epähuomiossa vesiputkeen, kun remontoi kylpyhuonetta.

”Vuokranantajan vakuutus on kallis ja hyödytkin ovat epäselvät”

Vuokranantajan vakuutus on tulonhankkimistarkoituksessa verovähennyskelpoinen. Rantasen mukaan osa sijoitusasunnon omistajista ei vielä tunne vuokranantajan vakuutuksia. 

Vakuutuksen hinta on yleensä noin 100–200 euroa vuodessa. Esimerkiksi Ifissä siihen voi ostaa muutamia kymppejä maksavan lisäosan, joka turvaa vuokratulon keskeytymisen.
 

Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2019. Juttuun päivitetty ajantasaiset tiedot.
 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"