Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tuoreet Taloussankarit, voittajajoukkue Landet. Kuva: TAT / Iiro Rautiainen

Vuoden nuoret Taloussankarit löytyivät Jyväskylästä

Suomen ensimmäinen yläkoululaisille suunnattu taloustaitoihin keskittyvä joukkuekilpailu huipentui Taloussankari-finaaliin. Taloussankari-pelissä nuoret testasivat taloustaitojaan heille luontaisella tavalla – pelaamalla.

Taloussankari on TATin, Pörssisäätiön ja Nordean yhteistyössä kehittämä mobiilipeli, joka lanseerattiin vuoden 2018 syksyllä. Tähän mennessä peliä on pelannut jo 25 000 pelaajaa ja peliä on pelattu myös muissa Pohjoismaissa.

Läpi syksyn käynnissä ollut kahdeksasluokkalaisille suunnattu taloustaitokilpailu huipentui eilen Nordean pääkonttorilla Helsingissä järjestettyyn Taloussankari-finaaliin. Kyseessä on Suomen ensimmäinen yläkoululaisille suunnattu taloustaitoihin keskittyvä joukkuekilpailu.

Loppukilpailuun valikoitui karsintojen kautta 10 viisihenkistä joukkuetta ympäri Suomen. Karsintavaiheessa joukkueet pelasivat läpi Taloussankari-pelin ja tuottivat aiheeseen liittyvän Instagram-videon. Taloussankari-loppukilpailu on suunniteltu yhdessä Nordeassa TET-harjoittelussa olleiden nuorten kanssa.

Taloussankari-pelissä nuoret ovat päässeet kehittämään taloustaitojaan heille luontaisella tavalla – pelaamalla. Kilpailussa he pääsevät testaamaan pelissä ja koulussa oppimiaan taloustaitoja. Kilpailu kehittää myös tärkeitä tulevaisuuden työelämätaitoja: aloitteellisuutta ja yhteistyötä.

Talous ja nuoret TATin tekemän tutkimuksen mukaan 76 prosenttia nuorista haluaisi parantaa omaa talousosaamistaan.

Kisaan valmistauduttiin oppitunneilla

Semifinaalissa kaikki joukkueet kiersivät 10 erilaista arjen talouteen liittyvää rastia, ja parhaat pisteet saaneet joukkueet muodostivat finaalikolmikon.

Jyväskylän Korpilahden yhtenäiskoulua edustanut Landet-joukkue keräsi komean pistesaaliin sekä semifinaalissa että finaalissa. Muut finaalijoukkueet tulivat Lempäälästä Hakkarin koulusta. Finaalissa tiimit pääsivät esimerkiksi kertomaan, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun pohtii itselle sopivaa säästämisen ratkaisua sekä testaamaan, ketkä vastaavat nopeimmin erilaisiin taloutta käsitteleviin kysymyksiin.

Tuoreet Taloussankarit Saana Hulkko, Iida-Maria Tapper, Onni Seppälä, Miso Saarinen ja Otto Pinomäki opiskelevat valinnaisaineena yrittäjyyttä. Ainetta opettava historian ja yhteiskuntaopin opettaja Juho Annala kertoo bonganneensa kilpailun tänä syksynä Talous tutuksi -koulutuksessa. Koulussa käytettiin yksi oppitunti pelin pelaamiseen ja opettaja kannusti oppilaita osallistumaan myös kilpailuun.

- Oppilaat tekivät itsenäisesti kilpailuvideon, en ole itse edes nähnyt koko videota. Kun kuulimme, että he pääsivät loppukilpailuun, käytimme vielä yhden oppitunnin kilpailuun valmistautumiseen. Kävimme tuolla oppitunnilla läpi Taloussankarin valmiit oppituntisisällöt, Annala kommentoi.

Joukkueelta kysyttiin, mikä oli heidän salainen aseensa voittoon. Joukkueen ei tarvinnut kauaa miettiä, kun he jo vastasivat: ”Juho”, eli heidän opettajansa.

Voittajajoukkue sai palkinnoksi 50 euron lahjakortit jokaiselle joukkueen jäsenelle sekä 10 tablettitietokonetta koululle viemisiksi digitaitojen edistämiseen.

Taloussankari 2019 -kilpailun tulokset:

Landet, Korpilahden yhtenäiskoulu, Jyväskylä
Viitonen, Hakkarin koulu, Lempäälä
Taloussankarit, Hakkarin koulu, Lempäälä

Kilpailun tuomareina toimivat Nordean ekonomistit Tuuli Koivu ja Olli Kärkkäinen sekä TATin talous- ja työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen. Taloussankari-kilpailu perustuu Taloussankari-mobiilipeliin. Kilpailun järjestivät mobiilipelin kehittäjät Talous ja nuoret TAT, Nordea ja Pörssisäätiö.

 

Lisää aiheesta "Oma talous"