Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Senttiosakkeiden tuotto-odotus on negatiivinen. Se voi aiheuttaa yllätyksiä halpojen osakkeiden perässä juokseville sijoittajille. Kuva: iStock

Viisi yleisintä sijoitusmokaa, joihin kokeneetkin sijoittajat sortuvat

Kokenutkin osakepoimija voi sortua samoihin virheisiin kuin aloittelija, jos omalle kokemukselle antaa liikaa painoarvoa. Professori Markku Kaustia nostaa esille viisi yleisintä virhettä.

Virhesijoituksia ei voi välttää, mutta sijoitusvirheitä voi. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Markku Kaustia sanoo, että virhesijoituksia sattuu kaikille, ja kompastuksensa on myös ammattilaisilla.

Hän on tutkinut oman kokemuksen vaikutusta sijoituskäyttäytymiseen ja tullut siihen johtopäätökseen, että sijoittajat ylipainottavat tätä – hyvässä ja pahassa.

Kaustia on uransa aikana kouluttanut pari tuhatta sijoitusneuvojaa ja tavannut pitkän liudan yksityissijoittajia laidasta laitaan. Yli 30 vuotta suoriin osakkeisiin sijoittanut henkilö voi tehdä täsmälleen samoja virheitä kuin aloittelija.

– Sijoittaja on matkan varrella onnistunut sattumalta tekemään kauppaa hajauttamatta salkkuaan kunnolla. Totutuista käsityksistä on yllättävän vaikea päästä irti, Kaustia sanoo.

Kaustia listasi viisi yleisintä sijoitusvirhettä.

1. Sijoittaminen on turhan varovaista varsinkin, kun markkina huolestuttaa.

”Varovaisuus näkyy siinä, että markkinoille mennään vasta, kun uskallusta riittää. Siinä voi menettää hyviä tuottoja.”

2. Varojen siirtäminen rahastoihin, jotka ovat viime aikoina tuottaneet hyvin.

”Siirtäminen rahastojen välillä näkyy kuluissa, jolloin tuotto kärsii. Varsinkin kasvavien aktiivisten rahastojen kuluja kannattaa katsoa tarkkaan. Yleensä ne ovat niin sanottuja kaappi-indeksoijia.”

3. Sijoittaminen lotto-osakkeisiin.

”Hyvässä lykyssä niin sanotut senttiosakkeet voivat kymmenkertaistuakin, mutta aika usein ne ajautuvat konkurssiin. Lotto-osakkeissa tuotto-odotus on negatiivinen.”

4. Pidetään kiinni tappiollisista osakkeista ja myydään ne silloin, kun saatu tuotto tyydyttää.

”Jos miettii, onko voitolla vai tappiolla tietyssä osakkeessa, kiinnitetään huomiota ostohintaan. Tämä ei ole oleellista yrityksen tulevaisuuden kannalta. Kannattaa miettiä, ostaisinko tätä yritystä salkkuuni nyt, ja jos vastaus on kielteinen, ehkä kannattaisi harkita myymistä.”

5. Ostetaan osakkeita, jotka ovat viime aikoina laskeneet.

”Jos kurssi nousee tai laskee, sijoittaja uskoo helpommin, että hinta on nyt väärä samalla tavalla kuin marketin alennettuissa kahvipaketeissa. Ero kuluttajamarkkinoihin on siinä, että osake on eri uuden informaation myötä.”

Juttu on lyhennelmä. Koko teksti on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 2/2017.

Tule mukaan uudistetulle Osakesijoittamisen peruskurssille

Osakesijoittamisen peruskurssi käynnistyy verkkokurssina 4.10. Osakesäästäjien runsaasti kiitettyyn koulutustarjontaan kuuluvan kurssin vetäjänä on aiemmiltakin kursseilta tuttu Mikko Haapaniemi.

Kurssilla opit juuri ne tärkeimmät perusasiat, jotka jokaisen osakesijoittajan tulisi hallita. Keskeisten käsitteiden ja tunnuslukujen lisäksi opit, miten käytännössä käyt osakekauppaa. Saat tietämystä myös riskienhallinnasta sekä kullanarvoiset vinkit salkun objektiiviseen seurantaan.

Osakesijoittamisen peruskurssi sisältää viisi luentokertaa, joista yksi on kokonaan uusi, sijoittajan verotukseen paneutuva luento. Puolentoista tunnin kestoiset luennot toteutetaan webinaareina Teamsin välityksellä. Luentotallenteet ovat osallistujien katsottavissa myös jälkikäteen rajatun ajan.

Kurssin hinta on Osakesäästäjien jäsenille 29 euroa ja muille 49 euroa. Muistathan, että maksun voi vähentää verotuksessa pääomatulojen hankkimiskuluna.

Kurssi toimii samalla erinomaisena pohjana keväällä tulossa olevalle täysin uudelle Osakesijoittamisen jatkokurssille.

Lue lisää, katso kurssin tarkka aikataulu ja ilmoittaudu mukaan.
 

Lisää aiheesta "Oma talous"