Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Viisi vinkkiä sijoittajalle: Älä hätäile, vaan pysy sijoitussuunnitelmassasi

OP julkaisi vinkkilistan pitkäaikaiselle säästäjälle: "Nyt rauhassa sijoittaja!" "Osta ja pidä -strategia johtaa usein parhaaseen lopputulokseen".

OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin päällikkö Joakim Reinius kokosi viiden kohdan vinkkilistan.

1. Älä hätäile, vaan pysy sijoitussuunnitelmassasi

– Muista, että pitkän aikavälin sijoituksissa markkinoiden heilunta on normaalia. Jos tavoitteenasi on kasvattaa pitkäjänteisesti omaa varallisuuttasi esimerkiksi vähintään viiden vuoden tähtäimellä, tällaiset epävakaudet eivät ole kovin isossa roolissa. Toimiva sijoitussuunnitelma ja hyvä salkun hajautus eri omaisuusluokkien, niiden sisällä toimialojen sekä aikahetkien välillä ovat sijoittajan paras puolustus kurssilaskuihin.

2. Jos nyt hyppäät pois markkinalta, saatat menettää parhaat nousut

– Eräs sijoittamiseen liittyvä sanonta on, että jos panikoit, niin panikoi ensimmäisenä. Ensimmäistä laskua seuraa usein yksi tai useampi jatkopaniikki, jotka ovat monissa tilanteissa lopulta ylimitoitettuja. Koronan osalta ensimmäiset paniikit on jo koettu, joten hyvin todennäköisesti panikointi ei enää kannata.

– Muista, että jos lähdet pidemmäksi aikaa sivuun markkinoilta, hyvin suurella todennäköisyydellä jäät paitsi parhaista kurssinousuista. Markkinoiden luonteeseen kuuluu, että tämänkaltaisista kurssilaskuista usein myös palaudutaan hämmästyttävän nopeasti. Valtaosa parhaista pörssien nousupäivistä ajoittuu kurssilaskujen keskelle.

3. Osta ja pidä -strategia johtaa usein parhaaseen lopputulokseen

– Suuremmalla todennäköisyydellä osta ja pidä -strategia johtaa parempaan tulokseen kuin se, että yrittää ajoittaa myyntejä kurssihuippuihin ja ostoja kurssipohjiin. Jos kuitenkin tilanne rasittaa mieltä liikaa, on järkevämpää harkita sijoitusten riskitason laskemista kuin siirtyä kokonaan pois markkinalta ja siirtää varoja talletuksiin.

– Mieti, voisiko säästösuunnitelman päivittää varovaisemmaksi ja vaihtaa säästötuotteet matalariskisimpiin – esimerkiksi osakerahastoista yhdistelmärahastoihin. Tai varoja siirtää esimerkiksi asuntoihin ja metsään sijoittaviin rahastoihin, jotka eivät reagoi vahvasti osakemarkkinan kanssa.

4. Olisiko vähitellen aika siirtyä ostolaidalle?

– Riskiä sietävälle pitkäaikaissäästäjälle voimakkaat kurssiheilahdukset voivat näyttäytyä mahdollisuutena. Jos riskinotto ei närästä, kannattaa harkita, ostaisiko lisää rahastoja tai osakkeita, kun monien hinnat ovat tulleet reippaasti alaspäin.

– Jos siirtyy ostolaidalle, se kannattaa tehdä vähitellen useissa erissä, koska kurssipohjia on mahdoton ennustaa. Mikäli säästämisen tähtäin on useiden vuosien tai vuosikymmenien päässä, niin hyvin luultavasti kurssit ovat nyt matalammalla tasolla. Usein hetki, jolloin markkina tuntuu kaikkein pahimmalta, on jälkeenpäin katsottuna paras ostohetki.

5. Kuukausisäästäjän on helppo hymyillä

– Paras tapa säästää omia hermoja on säästää säännöllisesti kuukausittain. Helpointa on säästää kuukausittain rahastoon. Näin toimimalla on mukana markkinoilla silloin, kun pörssit menevät ylös ja silloin, kun pörssikurssit ovat matalalla. Erityisen tuottoisaa kuukausisäästäminen on, kun kurssit ovat matalalla – eli juuri tällaisina hetkinä se on paras tapa hyötyä tilanteesta.

Nämä osakkeet saattavat hyötyä "stay-at-home" taloudesta

Inderes: Helsingin pörssissä odotettavissa joukko negatiivisia tulosvaroituksia

Nordea: koronavirus vie Suomen taantumaan – kylmäpäisyys palkitaan sijoittamisessa

BLOGI // Timo Marttila: Tiedätkö, mihin sijoitat?

BLOGI // Aki Pyysing: Paniikki on sijoittajan paras ystävä

 

Lisää aiheesta "Oma talous"