Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Keskimäärin omakotitalo menee nyt kaupaksi 112 päivässä.

Vanhojen asuntojen kauppa piristyy

Erityisesti omakotitalot ovat menneet paremmin kaupaksi kuin viime vuonna.

Pitkään jatkuneen matalapaineen jälkeen asuntokauppa on näyttänyt viime kuukausina viriämisen merkkejä.

Tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan tammi–kesäkuussa vanhoja asuntoja on myyty Suomessa 0,7 % enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla. Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja on tehty 2,6 % enemmän kuin vuosi sitten. 

– Asuntokauppa on käynyt vilkkaana erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat tammi–kesäkuussa 6,0 %  viime vuodesta. Muualla Suomessa kauppamäärät laskivat samalla ajanjaksolla 1,2 %, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

 

Vanhojen asuntojen kauppojen määrä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lähde: KVKL, HSP, 2019

 

– Vuoden 2019 ensimmäisen kuuden kuukauden asuntokauppaa on piristänyt erityisesti vilkas vanhojen omakotitalojen kauppa, Hintsa toteaa.

Vanhoja omakotitaloja on alkuvuonna myyty pääkaupunkiseudulla 10,4 % enemmän kuin viime vuonna. Muualla Suomessa vanhojen omakotitalojen kauppa nousi 5,9 %  viime vuodesta. Yksittäisistä kaupungeista omakotitalokauppa on samalla ajanjaksolla noussut erityisesti Helsingissä (11,6 %), Porvoossa (20,6 %) ja Joensuussa (27,6 %).

– Syynä omakotitalokaupan piristymiseen voi olla se, että näillä alueilla on kysytyimmässä hintaluokassa ollut tarjontaa viime vuotta enemmän. Havaintomme mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella myös nuoria on ollut aiempaa enemmän omakotikaupoilla, Hintsa kertoo.

Myös vanhat rivitaloasunnot ovat käyneet 2,0 % paremmin kaupaksi tammi-kesäkuussa kuin viime vuonna. Suhteessa eniten rivitaloasuntojen kauppamäärät ovat nousseet yksittäisistä kaupungeista Porvoossa (24,6 %), Kouvolassa (22,9 % ja Porissa (17,8 %).

 

Tammi–kesäkuussa vanhojen kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla 4,9 % enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten, kun muualla Suomessa kauppamäärät laskivat samalla ajanjaksolla 3,8 %. Yksittäisistä kaupungeista vanhojen kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin viime vuoteen verrattuna enemmän erityisesti Porvoossa (11,9 %), Joensuussa (6,3 %), Vantaalla (6,1 %) ja Helsingissä (5,5 %).

Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat viime vuoteen verrattuna pidentyneet 5,1 %.

– Keskimäärin omakotitalo on mennyt tammi–kesäkuussa kaupaksi 112 päivässä, rivitaloasunto 99 päivässä ja kerrostaloasunto 82 päivässä. Myyntiajoissa on kuitenkin voimakkaita alueellisia eroja, Hintsa toteaa.

Vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat kesäkuussa koko maassa yhteensä 5,5 % (+154€) verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla vanhojen kaksioiden neliöhinnat nousivat 2,5 % (+114 €) ja muualla Suomessa 2,6 % (+51 €).

 

Kotitaloudet nostivat toukokuussa uusia asuntolainoja 1,9 miljardin euron edestä, mikä on 130 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,78 % ja laskennallinen marginaali 0,77 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2019 lopussa 98,5 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,0 %. 

 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"