Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas autoilija on joutunut riskitilanteeseen liukkauden takia.

Uusi tieliikennelaki: Autoilija liukastelee kesärenkailla omalla vastuullaan

Poliisi voi määrätä kesärenkailla liukastelevalle sakon. Vakuutusyhtiö voi myös alentaa korvausta vahingon sattuessa, jos katsotaan että autossa olisi pitänyt olla talvirenkaat.

Kesällä voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan henkilö- ja pakettiautossa on käytettävä talvirenkaita marraskuun alusta maaliskuun loppuun, "jos sää tai keli sitä edellyttää".

Entisenlaista joulu-helmikuun kattavaa talvirengaspakkoa ei siis ole, mutta talvirenkaat on oltava alla viiden kuukauden ajanjaksolla, jos olosuhteet niin vaativat. 

Minkälainen sää tai keli edellyttää talvirenkaita? Lakiteksti ei anna tähän suoraa vastausta. Viime kädessä poliisi arvioi liikenteessä, ovatko renkaat olosuhteisiin nähden sopivat.

– Jos on liukkautta tiessä, eli esimerkiksi jäätä tai lunta tiellä, niin talvirenkaat on kyllä oltava. Liikennetilanteessa asiaa arvioi aina paikalla oleva poliisi, eli arvio tehdään siinä tilanteessa ja niissä olosuhteissa, jotka paikan päällä ovat. Jos kaksi poliisia on sitä mieltä, että keli on liukas tai sää edellyttää talvirenkaita, niin asiakaskin on varmaan ymmärtänyt sen ajoon lähtiessään, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Ihalainen kertoo, että poliisi puuttuu liikennevirhemaksuilla vain selkeisiin tapauksiin.

– Lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että kuljettajat ovat niin valveutuneita, ettei poliisia juuri tarvita tämän asian valvomiseen. Ajatuksena on myös ollut, että auton talvirenkaat vaihdettaisiin edellisten vuosien tapaan hyvissä ajoin, ennen kuin tulee huonoja kelejä.

Poliisi voi määrätä kesärenkailla liukastelevalle sadan euron liikennevirhemaksun. Vakavammissa tapauksissa, kuten muiden tienkäyttäjien joutuessa vaaraan, voi autoilija saada myös päiväsakkoja.

Vakuutusyhtiö voi alentaa korvausta

Vahingon sattuessa lakisääteinen liikennevakuutus korvaa onnettomuudessa aiheutuneita henkilövahinkoja ja vastapuolen omaisuusvahinkoja. Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa omalle ajoneuvolle tulleet vahingot.

Myös vakuutusyhtiöt edellyttävät, että autossa on lain- ja kelinmukaiset renkaat.

Jos rengasvalinnan arvioidaan olleen syy-yhteydessä vahingon syntyyn, vakuutuskorvausta voidaan ehtojen mukaan alentaa. Renkaiden vaikutusta vahinkoon ja tapahtumahetken ajokeliä sekä tilannetta arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Joka kolmas riskitilanteeseen liukkauden takia

LähiTapiolan tänä syksynä toteuttamassa Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista autoilijoista joka kolmas oli joutunut liukkauden takia vaaratilanteeseen liikenteessä.

– Liukkailla keleillä sattuu ulosajoja ja esimerkiksi peräänajoja taajamissa ruuhka-aikoina. Kiertoliittymät, linja-autopysäkkien alueet ja risteykset hioutuvat usein liukkaiksi, jolloin ajoneuvon hallinta helposti menetetään. Liukkaus myös pidentää jarrutusmatkoja, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi suojateiden eteen pysähdyttäessä, korvauspäällikkö Mikko Tulla LähiTapiolan korvauspalveluista sanoo.

Kyselyssä vaaratilanteita olivat kokeneet yhtäläisesti kitka- ja nastarenkaita käyttävät autoilijat. Nastarenkailla ajavista kertoi joutuneensa liukkaalla ajokelillä vaaratilanteeseen 35 prosenttia ja kitkoilla ajavista 32 prosenttia vastaajista. Kuljettajista selvä enemmistö, 74 prosenttia, kertoi ajavansa talvella yleensä nastarenkailla.

– Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle hyvissä ajoin, sillä loppusyksyllä säätilat voivat vaihdella nopeasti ja kostea tienpinta jäätyä satunnaisilla yöpakkasilla.

– Jos taas haluaa hyödyntää uuden lain tuomaa joustavuutta ja esimerkiksi ympäristösyistä lykätä nastarenkaiden vaihtoa, on yksi mahdollisuus jättää auto kotiin kylminä päivinä. Nyt kannattaa seurata tarkkaan lämpötilojen kehitystä, Tulla summaa.

 

  • Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11. ja 31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää vastaavana aikana ja muulloinkin sään ja kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai kitkarenkaat.
  • Periaatteessa talvirenkaita ei siis tarvitse vaihtaa koko talvena, jos tiet pysyvät sulana ja lämpötila plussalla. Näin tuskin käy Etelä-Suomessakaan. Helpoin ja turvallisin ratkaisu on vaihtaa talvirenkaat hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkasia ja pitää ne alla alkukevääseen saakka.
  • Renkaidenvaihdon yhteydessä on tärkeää aina tarkistaa, että niissä on riittävästi kulutuspintaa, nastoja, eikä rengasmassa ole käyttövuosien myötä kovettunut. Renkaiden urasyvyyden osalta lain vaatimukset ovat ennallaan: urien on oltava vähintään 3,0 millimetriä syvät, turvallisuussyistä mielellään syvemmät.

Lisää aiheesta "Oma talous"