Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Uusien omakotitalojen hinnat jatkoivat alkuvuonna edelleen nousutrendissä.

Uudet omakotitalot kallistuivat alkuvuonna

Uusien omakotitalojen hinnat jatkoivat edelleen nousuaan ensimmäisellä neljänneksellä. Sen sijaan vanhojen omakotitalojen hinnat painuivat.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä koko maassa 3,4 prosenttia viime vuoden tammi-maaliskuuhun verrattuna. Loka-joulukuusta hinnat olivat nousseet 0,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Uusien omakotitalojen tiedot hintatiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Sen sijaan vanhojen omakotitalojen hinnat halpenivat koko maassa alkuvuonna keskimäärin 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla lasku oli maltillisempaa 1,1 prosenttia kuin muualla maassa, missä hinnat jäivät 2,8 prosenttia pienemmiksi kuin vuosi sitten.

Kuitenkin loka-joulukuuhun nähden vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat 0,5 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Tammi-maaliskuussa vanhan omakotitalon neliöhinta oli keskimäärin 1 580 euroa. Pääkaupunkiseudulla keskihinta oli kuitenkin lähes kaksinkertainen, 2 993 euroa neliöltä. Muualla maassa vanhan omakotitalon neliöhinta oli keskimäärin 1 466 euroa.

Rakentajat saivat tontteja alkuvuonna myös halvemmalla, sillä pientalotonttien hinnat laskivat 2,7 prosenttia vuodentakaisesta. Loka-joulukuuhun verrattuna hinnat olivat lähes ennallaan, sillä laskua oli kertynyt vain 0,2 prosenttia.

Lisää aiheesta "Oma talous"