Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ressun lukiossa Helsingissä opiskellut Joni Tasa ja Vantaalaisesta Sotungin lukiosta tuleva Petra Uusikumpu etenivät 14 parhaan joukkoon tämän vuoden Talousguru-finaalissa. Tätä nykyä Tasa opiskelee Aalto-yliopistossa. Uusikumpu jatkaa vielä lukiossa. Kuva: Finanssiala ry.

Tuplaa kesätyörahasi sijoittamalla -Talousguru-finalistien podcast vinkkaa miten

​Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvita suuria summia, Joni Tasa ja Petra Uusikumpu toteavat ja selittävät samalla oudot termit "suomeksi".

Finanssialan julkaiseman Talousgurut-podcastin uusimmassa jaksossa pohditaan, mitä kannattaisi tehdä kesätöistä kertyneillä rahoilla.  Äänessä ovat tämän vuoden Talousguru-finalistit Joni Tasa ja Petra Uusikumpu.

– Jos sijoittaa kesätöistä kertyneet 1 000 euroa osakkeisiin seitsemän prosentin tuotolla summa on kymmenen vuoden kuluttua 2 000 euroa. Alkusumma on siis tuplaantunut, Petra Uusikumpu laskee.

Talousgurut vinkkaavat, että osakesijoittaminen vaatii kuitenkin markkinoiden aktiivista seuraamista. Jos haluaa päästä helpommalla, on sijoitusrahasto hyvä vaihtoehto,

– Käytännössä rahastosijoitusta ei tarvitse hoitaa mitenkään. Voi vain säästää rahastoon, olla tyytyväinen ja elää elämäänsä, Joni Tasa sanoo.

Tasa kertoo podcastissa sijoittavansa osakkeisiin. Osan kesätyöpalkasta hän on laittanut sivuun tilille odottamaan esimerkiksi vuotta armeijassa, jolloin rahalle todennäköisesti on tarvetta. Uusikumpu myöntää heti jakson alussa olevansa huono esimerkki.

– Olen lähinnä lepuuttanut rahojani tilillä. Laiskuus ja ajanpuute ovat ajaneet siihen, etten ole ehtinyt selvitellä muita vaihtoehtoja. Nyt kyllä alkaisi olla aika ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa tehdä rahoille jotain.

– Ohjenuoramme on kertoa talouden aiheista nimenomaan nuorten näkövinkkelistä. Pidämme keskustelun mahdollisimman selkeänä: esimerkiksi selitämme omin sanoin kaikki monimutkaiset termit, Uusikumpu kertoo.

Kuuntele podcast (kesto 16:19)

Talousguru-kilpailu

Lukiolaisten vuosittaisen Talousguru-kilpailun järjestävät Finanssiala ry, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL. Kilpailua tukevat Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. 

Tänä vuonna kilpailuun osallistui ennätysmäärä  eli 145 lukiota ympäri maa. Ilmoittautuminen ensi vuoden kisaan päättyy joulukuussa.

Lisää aiheesta "Oma talous"