Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuvituskuva.

Tietosuojavaltuutettu huomautti: Vuokralaisen tietoja ei saa antaa asuntoesittelyssä ilman lupaa

Vuokralainen teki ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, kun asuntoesittelyssä ollut henkilö otti häneen yllättäen yhteyttä sähköpostitse. Tietosuojavaltuutettu antoi kiinteistönvälitysliikkeelle huomautuksen.

Vuokralainen teki ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, kun asuntoesittelyssä ollut henkilö otti häneen yllättäen yhteyttä sähköpostitse. Kiinteistönvälittäjä oli näyttänyt vuokralaisen vuokrasopimusta asunnon ostoa pohtivalle henkilölle ilman vuokralaisen suostumusta. Sopimukseen oli kirjattu vuokralaisen yhteystiedot ja henkilötunnus. Tietosuojavaltuutettu antoi rekisterinpitäjänä toimivalle kiinteistönvälitysliikkeelle huomautuksen tietosuoja-asetuksen rikkomisesta.

Kiinteistönvälitysliike ei esittänyt selvityksessään tietosuojavaltuutetulle syytä sille, miksi vuokralaisen henkilötunnuksen näyttäminen ostotarjousta pohtivalle olisi ollut välttämätöntä vuokralaisen luotettavuuden varmistamiseksi. Yhteystietojen näyttämistä samassa yhteydessä ei myöskään perusteltu.

Tietosuojavaltuutetun mukaan kiinteistönvälitysliike voi kertoa ostajaehdokkaille mahdollisista vuokrasuhteeseen liittyvistä ongelmista ja vuokrasopimuksen sisällöstä ilman vuokralaisen henkilötietojen käsittelyä. Tietosuojavaltuutettu katsoo, että vuokrasopimuksen näyttäminen on mahdollista vasta ostotarjouksen tekemisen yhteydessä.

Tietosuojavaltuutettu arvioi, että välitysliike ei noudattanut yleisen tietosuoja-asetuksen säännöksiä henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta ja tietojen minimoinnista. Henkilötietoja saa käsitellä vain silloin, kun se on tarpeellista käsittelyn tarkoituksen kannalta. Vaikka henkilötunnusta saa käsitellä vuokraustoiminnassa, sitä ei pidä merkitä tarpeettomasti henkilörekisterin perusteella tulostettuihin asiakirjoihin.

Tietosuojavaltuutettu antoi kiinteistönvälitysliikkeelle huomautuksen. Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Tietosuojavaltuutetun päätös Finlexissä

Lisää aiheesta:

Juristin viisi vinkkiä hyvän vuokrasopimuksen laatimiseksi

Vuokrankorotukseen ei riitä pelkkä ilmoitus – Tässä juristin vinkit vuokranantajalle, kuinka se tehdään oikein

TUTKIMUS: Yksityiset asuntosijoittajat ovat reiluja vuokranantajia

Vuokratulojen ilmoittaminen on unohtunut yllättävän monelta – ”Tehokkain keino lisätä vuokratulojen ilmoittamista näyttää olevan kiinnijäämisen riski”

 

Lisää aiheesta "Oma talous"