Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tavanomaista koti-irtaimistoa saa lahjoittaa verovapaasti, kunhan yksittäisen lahjan arvo ei ylitä 4000 euroa.

Tiesitkö? Näin vanhemmat voivat tukea nuorta verovapaasti

Vanhemmat voivat tukea lapsiaan taloudellisesti verovapaasti muutoinkin kuin alle 5 000 euron lahjalla kolmen vuoden aikana.

Henkilö voi lahjoittaa samalle lahjansaajalle kolmen vuoden välein alle 5 000 euroa verovapaasti. Rahalahjan lisäksi vanhemmat voivat tukea lastensa kasvatusta, koulutusta tai elatusta ilman euromääräistä kattoa. Laskut on kuitenkin maksettava tuettavan puolesta eikä niin, että laskun maksuun tarvittava raha siirretään tuettavan tilille.

Verovapauden edellytys on, ettei tuettavalla saa olla mahdollisuutta käyttää tueksi tarkoitettua summaa muihin kohteisiin. Siten esimerkiksi vuokranmaksuun tarkoitettua tukea ei pidä siirtää omilleen muuttaneen lapsen tilille, vaan se pitää maksaa suoraan vuokranantajan tilille. Muutoin nuori joutuu maksamaan lahjaveroa, kun tukisumma nousee 5 000 euroon kolmen vuoden aikana.

Koulutuksen tukemista voivat olla esimerkiksi oppimateriaalien tai lukukausimaksun maksaminen ja elatukseen tarkoitettu tuki, vuokran lisäksi vaikkapa sähkölaskun maksaminen tuettavan puolesta. Velkoja tai rahoitusvastikkeita ei kuitenkaan voi maksaa lapsen puolesta verovapaana elatustukena.

Myös tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa verovapaasti, kunhan yksittäisen lahjan arvo ei ylitä 4 000 euroa. Koti-irtaimistoa ovat esimerkiksi huonekalut ja kodinkoneet, mutta yhtä hyvin tietokone. Arvoesineitä tai esimerkiksi autoa sen sijaan ei pidetä tavanomaisena koti-irtaimistona.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2022.

Lisää aiheesta "Oma talous"