Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Tiesitkö? Juhannusgrilleissä tirisi noin 19 miljoonaa makkaraa

Juhannusviikolla makkaraa valmistetaan kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna. Suomessa pakattuihin elintarvikkeisiin käytetyn lihan alkuperä selviää edelleen pakkauksesta –  näin ei ole kaikkialla EU-alueella.

Makkara on edelleen suomalaisten juhannusgrillien ykkösherkku.  

Lihatiedotuksen jäsenyritysten arvion mukaan juhannusviikolla makkaraa valmistetaan juhannusviikolla kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna ja kauppoihin toimitetaan noin 1,6 miljoonaa kiloa grillimakkaroita.

Kappalemääräksi muutettuna tuo kilomäärä tarkoittaa noin 19 miljoonaa makkaraa. Koko toukokuusta elokuuhun kestävän grillauskauden aikana syödään noin 12,5 miljoonaa kiloa makkaraa.

Monen mieleen juurtunut mielikuva suolaisesta, rasvaisesta ja jauhoisesta makkarasta alkaa olla historiaa. Usein makkaroissa on nykyään lihaa reilusti yli 90 prosenttia eli makkara on siis käytännössä lihaa helppokäyttöisessä muodossa.

Valitse suomalaista niin tiedät, mitä syöt

Joissakin maissa antibiootteja käytetään rutiininomaisesti lisäämään eläinten kasvua ja ehkäisemään sairauksia. Antibioottien rutiinikäytön pelätään lisävään ihmisillekin vaarallisten, antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden lisääntymistä.

Suomalaisessa lihantuotannossa antibiootteja ei käytetä ennaltaehkäisevästi. Lääkkeitä saa käyttää vain yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon, valvotusti ja aina eläinlääkärin määräyksestä. Porsaiden ja broilereiden kasvatuksessa antibiootteja ei käytetä lainkaan. 

Pakkauksesta löytyy edelleen alkuperämaa

Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamista koskeva EU-asetus ei täysin vastaa niitä alkuperämerkintävaatimuksia, joiden mukaan Suomessa on viime vuosina toimittu. Siksi maa- ja metsätalousministeriö esitti komissiolle Suomen kansallisen asetuksen jatkamista.

Ehdotus meni läpi ja toukokuussa ministeriö antoi elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskevan asetuksen, joka varmistaa, että kansalliset asetukset pysyvät edelleen voimassa vuoden 2021 loppuun.

Suomessa pakatuissa elintarvikkeissa käytetyn lihan ja maidon alkuperä selviää siis pakkauksesta samaan tapaan kuin tähänkin asti.

Lisää aiheesta:

Saunominen on sielun superfoodia ja edistää terveyttä monin tavoin

 

Lisää aiheesta "Oma talous"