Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ostosten maksaminen jälkikäteen voi muuttua velkaongelmaksi, jos oma talous ei ole hallinnassa. Kuvituskuva: iStock

Tiedätkö, kuinka paljon sinulla on velkaa? Moni nuori aikuinen ummistaa silmänsä

Vaikka säästäminenkin kiinnostaa nuoria aikuisia, velaksi ostaminen on yleisempää kuin vanhemmilla kuluttajilla.

Moni nuori aikuinen haluaa sulkea silmänsä taloudellisilta tosiasioilta. Intrumin tutkimuksen perusteella vaikuttaa, että nuorilla ei ehkä ole riittävästi tietoa siitä, miten haastavampiin taloudellisiin olosuhteisiin kannattaisi varautua.

Tutkimuksen mukaan nuorten käsitys taloudellisesta tilanteestaan hämärtyy todennäköisemmin kuin vanhempien. Esimerkiksi 21 prosenttia 18–21-vuotiaista kertoo, ettei heillä ole käsitystä siitä, kuinka paljon rahaa menee kuukausittaisiin digitaalisiin tilauksiin, esimerkiksi suoratoistopalveluihin.

Jos tulotaso on matala ja tulojen ja menojen suhde epäselvä, riskinä on silmien ummistaminen. Tutkimukseen vastanneista 18–21-vuotiaista 25 prosenttia ja 22–37-vuotiaista 28 prosenttia kertookin, ettei halua edes tietää, kuinka paljon velkaa heillä kaikkiaan on.

− On ymmärrettävää, että ikävien asioiden kohtaamista halutaan välttää. Avain velkaongelmien välttämiseen on kuitenkin selkeä ymmärrys omasta taloudellisesta tilanteesta. On tiedettävä, kuinka paljon rahaa on tulossa, kuinka paljon siitä tarvitaan välttämättömiin asumisen ja elämisen kuluihin, ja kuinka paljon on varaa käyttää vapaa-aikaan, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.

− Jos ei pysty maksamaan laskua, kannattaa ihan ensimmäiseksi ottaa yhteyttä laskun lähettäjään. Varsin usein maksusta voi sopia. Jos lasku on jo mennyt perintään, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä perintäyhtiön asiakaspalveluun.

Jälkikäteen maksaminen houkuttaa

Velan määrää hämärtää sekin, että moni nuori käyttää mielellään mahdollisuutta maksaa ostokset jälkikäteen. Osta nyt, maksa myöhemmin -vaihtoehdon sosiaalisen elämän ja seurustelun kustannusten kattamiseen valitsee vanhempia todennäköisemmin 31 prosenttia 18–21-vuotiaista kuluttajista.

Kuitenkin myös säästäminen kiinnostaa. Kyselyyn vastanneista 18–21-vuotiaista 80 prosenttia ja 22–44-vuotiaista 73 prosenttia kertoi säästävänsä kuukausittain. Rahaa 18–21-vuotiaat säästivät odottamattomia kuluja (29 prosenttia), matkustamista (18 prosenttia) sekä talon tai asunnon ostamista (kahdeksan prosenttia) varten. Työttömyyden tai tulonlähteen menettämisen varalta säästi 14 prosenttia.

Lisää aiheesta "Oma talous"