Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Henrik Husman (vas.), Kim Lindström, Tomi Salo ja Seppo Saario vuonna 2019 järjestetyn Suuren Osakesäästäjäpäivän konkaripaneelissa.

Throwback thursday: Konkarisijoittajien neuvoilla menestyväksi osakesäästäjäksi

Osta mutta älä myy. Se on yksi tärkeimmistä vinkeistä, joita konkarisijoittajat Kim Lindström, Tomi Salo ja Seppo Saario antavat aloittelevalle sijoittajalle.

Mikä olisi kultainen neuvo, jonka antaisit nyt aloittelevalle sijoittajalle, Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman kysyi Suuren Osakesäästäjäpäivän konkaripaneelissa keväällä 2019. Konkarisijoittajat Kim Lindström, Tomi Salo ja Seppo Saario vastaavat.

– Tärkein neuvo on, että ole mukana. Ellei sijoita, ei myöskään pääse tienaamaan. Amerikkalaisilla on hyvä sanonta: don’t work only for money, put money work for you. Eli jokaisen on oltava mukana, Saario toteaa.

Salo puolestaan pohtii, mitä itse olisi tehnyt toisella tavalla, jos olisi sijoittamista aloittaessaan tiennyt, mitä tietää nyt.

– Keräsin viisi kohtaa, jotka olisi ollut hyvä tietää. Ensinnäkin leikkaa arkista kulutusta. Toiseksi laita osakemarkkinoille niin paljon kuin pystyt. Jos olisin jotain tehnyt toisin 30–35 vuotta sitten, niin olisin vetänyt arkisen kulutuksen lähes nolliin ja pistänyt kaiken pörssiin.

Kolmanneksi Salo neuvoo, että älä myy vaan osta pelkästään.

– Neljänneksi tee kotiläksyt hyvin eli valitse hyviä yhtiöitä. Ja viimeiseksi muista ajallinen hajautus eli osta säännöllisesti, vaikka kerran kuussa, kolme neljä kertaa vuodessa tai kahdesti vuodessa – miten saatkaan sopivan summan kokoon.

Kim Lindströmin mukaan olennaista on, että aloittaa osakesäästämisen nuorena.

– Silloin pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

Esimerkkinä Lindström kertoo laskeneensa, että jos olisi sijoittanut mentyään SYP-pankkiin töihin vuonna 1971 yhden kuukauden palkkansa – nykyrahassa noin 380 euroa – Koneen osakkeisiin silloisella hinnalla, potti olisi kasvanut mukavasti reilussa 40 vuodessa.

– Osakkeisiin olisi sijoitettu tuo alkupääoma, mutta ei enempää rahaa. Kuitenkin osingot olisi sijoitettu uudelleen ostamalla lisää Konetta, minkä lisäksi sen annit ja splitit olisivat kasvattaneet pottia.

Ja paljonko tämä korkoa korolle -taktiikka olisi tuottanut? Lindströmin laskujen mukaan osakepotin arvo olisi noussut 1,7 miljoonaan euroon.

Juttu on julkaistu alun perin 26.5.2019.

Lisää aiheesta "Oma talous"