Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Nordnetin ja Suomen Osakesäästäjien Matkalla massimaisteriksi -sarjan kolmannessa jaksossa Kaisa Vanha-Perttula kertoo, miten osakkeiden osto käytännössä tapahtuu.

Tee sijoittamisesta itsesi näköistä – jos et aloita, et tuottojakaan voi saada

Kaisa Vanha-Perttula opastaa sijoittamisen saloihin ja kouluttaa aloittelevista sijoittajista massimaistereita. Sijoittamalla indeksirahastoihin voi päihittää monta ammattisijoittajaa.

Nordnetin ja Suomen Osakesäästäjien Matkalla massimaisteriksi -videosarjan ensimmäisessä jaksossa pohditaan Nuorten Osakesäästäjien aktiivi Kaisa Vanha-Perttulan johdolla muun muassa sitä, tarvitseeko olla rikas, jotta voi aloittaa sijoittamisen. Katsottuasi videosarjan toisen jakson tiedät, mitä ovat osakkeet, rahastot ja ETF:t, miksi sijoittamisen aloittaminen kannattaa.

– Sijoittamalla saat rahan tekemään työn puolestasi.  Sen myötä pystyy toteuttamaan monia pitkäaikaisia haaveita sekä nukkumaan myös yönsä paremmin, koska turvana ovat säästöt suurempien menoerien varalta, Vanha-Perttula pohtii videosarjan ensimmäisessä jaksossa.

Sijoittamisesta voi tehdä itsensä näköistä, eikä rikas tarvitse edes olla aloittaaksesi sen. Alkuun pääsee jo 15 euron kuukausisäästämisellä.

Videosarjan ensimmäisessä jaksossa korostettiin muun muassa sitä, että käymällä läpi omat kuukausikulut läpi, voi itse kukin löytää säästökohteita. 

– Pienillä teoilla voi jokainen luoda ihan merkittäviä muutoksia taloudelliseen tilanteeseensa.

Sijoittaminen on parhaimmillaan palkitseva harrastus

Entä onko sijoittaminen vaikeaa ja aikaa vievää, pohtii Vanha-Perttula. 

Tämä riippuu siitä, mitä itse haluaa. Sijoittaminen voi olla helppoa, tai se voi olla rakas harrastus, jonka parissa mielellään viettää paljonkin aikaa. Helpoimmillaan se on täysin ”automaattista”. 

– Kuukausisäästämällä esimerkiksi indeksiosuusrahastoon voit päihittää valtaosan ammattisijoittajista, eikä sinun tarvitse ymmärtää yhtiöiden liiketoiminnasta välttämättä mitään, videosarjassa neuvotaan.

Halutessasi voit tehdä sijoittamisesta myös erittäin opettavaisen ja palkitsevan harrastuksen. 

–  Jos haluat panostaa aikaa ja vaivaa aktiivisten sijoitusvalintojen tekemiseen, sinulla on mahdollista oppia valtavasti muiltakin elämän osa-alueilta. Aktiivisena sijoittajana tulee perehdyttyä talouden yritystoiminnan lisäksi historiaan, psykologiaan ja erilaisiin sijoittamiseen liittyviin megatrendeihin kuten vastuullisuuteen ja teknologiaan.

Aktiivisena sijoittajana tulee perehdyttyä talouden yritystoiminnan lisäksi historiaan, psykologiaan ja erilaisiin sijoittamiseen liittyviin megatrendeihin kuten vastuullisuuteen ja teknologiaan.

Matkalla massimaisteriksi -videosarjan toisessa jaksossa hypätään syvemmälle sijoittamisen perusteisiin ja perehdytään tarkemmin erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin. Miten sijoittaja hyötyy osakkeiden omistamisesta? Mitä eroa on rahastoilla ja ETF:illä? Mikä omaisuusluokka sopisi juuri minulle? 

Katsottuasi jakson tiedät mitä ovat osakkeet, rahastot ja ETF:t, miksi sijoittamisen aloittaminen kannattaa, mikä tilityyppi kannattaa valita ja minkälainen sijoitusstrategia sopii parhaiten juuri sinulle.

Nordnetin Youtube-kanavalla 26.10.2021 startanneen kahdeksanosaisen videosarjan jokainen jakso tarjoaa sijoittamisen alkutaipaleella oleville tietoa, joka auttaa heitä sijoittamisen alkuun pääsemisessä.

Sarjan kolmannessa osassa Vanha-Perttula vie matkalle osakekurssien maailmaan ja kertoo, mitä ihmettä tarkoittaa osinkodippi.

Lisää aiheesta "Oma talous"