Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kiinteistökaupan kolmen kärki on kesäkuu, elokuu ja marraskuu.

Talokauppa kuumenee kesällä

Suomalainen ostaa omakotitalon tai kesämökin todennäköisimmin kesäkuussa. Kerros- ja rivitaloasunnot vaihtavat omistajaa vilkkaimmin marraskuussa.

Kolmena edeltävänä vuonna kiinteistökauppojen määrä on aina noussut kesäkuussa liki neljänneksen (22,4%) vuoden keskiarvoon nähden. Tämä käy ilmi Kiinteistömaailman tilastoista.

Kiinteistömaailman kuluvan vuoden paras kuukausi oli toukokuu, jolloin kauppamäärissä päästiin reilusti yli 1100 kaupan, mikä ylitti viime vuoden toukokuun luvut.

– Asuntokaupassa yksittäisten kuukausien välillä voi olla kauppamäärissä aika isojakin heilahduksia, jotka saattavat ainakin osittain jäädä vaille selitystä. Mutta kun tarkastelee eri kuukausien kauppamääriä pitemmällä aikajänteellä, piirtyy yllättävänkin tasainen kuva: asuntokauppaa on käyty niin syysmyrskyissä kuin kesähelteilläkin, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Erkki Heikkinen toteaa. 

– Joulu- ja tammikuu erottuvat kuitenkin joukosta. Viime vuosina molempina kuukausina on jääty parisenkymmentä prosenttia vuoden keskimääräisistä kauppamääristä, Heikkinen lisää.

Omakotitalojen, kesämökkien ja muiden kiinteistöjen kaupassa kuukausittainen vaihtelun skaala on suurempi kuin osakehuoneistojen kohdalla. Vuosina 2016-2018 selkeä ykkönen on ollut kesäkuu ja sen jälkeen hyvänä kakkosena elokuu ja kolmannelle tilalle on kivunnut marraskuu.

Kerrostalo- ja rivitalokaupassa vuoden kiireisimmät kauppakuukaudet ovat marraskuu, syyskuu ja lokakuu.

Kaikista asunnon ostajista viime vuosina ensiasunnon ostajia on ollut noin 15 prosenttia. He ovat aktiivisimmillaan syksyllä ja kesällä. Tavallisimmin kaupat lyödään kiinni lokakuussa ja harvimmin joulu-tammikuussa.

Danske Bankissa uusien asuntolainojen myöntäminen myötäilee Kiinteistömaailman tilastoja. Hiljaisimmat kuukaudet ovat joulukuu ja tammikuu.

– Myös meidän tilastomme osoittavat, ettei asuntokauppa hiljene kesällä, sillä myös heinäkuussa lainoja myönnetään lähelle koko vuoden keskiarvoa. Pankin näkökulmasta kevätkesä on kiivainta lainanhakuaikaa mutta kesälomakaudellakin luotonmyöntö on aktiivista, sanoo vähittäispankkitoiminnan johtaja Riikka Laine-Tolonen Danske Bankista.

Asunto- ja kiinteistökauppatiedot pohjautuvat Kiinteistömaailman omiin kauppatilastoihin vuosilta 2016-2018. 

 

Lisää aiheesta "Oma talous"